Acasă Turism Turiștii care urcă pe Cetatea Deva au la dispoziție o aplicație de...

Turiștii care urcă pe Cetatea Deva au la dispoziție o aplicație de ghidaj pentru telefoanele mobile

DISTRIBUIȚI

Turiștii care urcă pe Cetatea Deva pot să afle mai multe despre acest monument istoric cu ajutorul unei aplicații de ghidaj pentru telefoanele mobile care a fost lansată luni și prezintă, în format text și audio, informații și amănunte inedite despre acest punct de reper al municipiului Deva.
Aplicația are incluse 18 puncte de interes situate pe traseul din Cetatea Deva, în fiecare dintre acestea turiștii urmând să primească notificări pe telefonul mobil despre locul în care se află, cu informații de interes în format text și audio, dar și fotografii despre acel loc.
„Mesajele se repetă o dată de 30 de minute. Deci, dacă ne plimbăm mai mult prin cetate vom putea primi o nouă notificare”, a declarat Kirally Attila, coordonatorul proiectului TopCityCard.
Municipiul Deva este al doilea oraș din țară, după Cluj-Napoca, în care funcționează soluția dispozitivelor montate la obiective culturale, pentru descrierea acestora. Aceste dispozitive comunică direct cu aplicația instalată pe mobil și le oferă utilizatorilor detalii despre zona în care se află.
„Este o variantă modernă de prezentare. Eu cred că informațiile pe care le-am setat aici sunt destul de cuprinzătoare având în vedere faptul că ele sunt citite de pe un device, cum este telefonul mobil. Cine nu știe nimic despre Cetatea Devei va pleca de aici știind suficiente lucruri, iar cine știe deja va fi stimulat să afle mai multe despre această fortificație despre care contele Nicolae Bethlem spunea, prin 1700, că este una dintre cele mai bine construite din Europa, înainte de apariția armelor de foc”, a menționat directorul Centrului multicultural Castrum Deva, Alexandru Deva.
Potrivit administratorilor Cetății Deva, săptămâna trecută Cetatea Deva a fost vizitată, în medie, de circa 2.000 de turiști pe zi. Accesul turiștilor în Cetate este gratuit, dacă aceștia preferă să urce pe jos, pe la Poarta 1. În situația în care vizitatorii aleg să urce pe Cetate cu telecabina, prețul unui bilet dus-întors este 12 lei.
Cetatea Deva este atestată documentar la 1269.

Comentarii

comentarii