Acasă Actualitate Turnul de apă din Iosefin, aproape de a intra în șantier. Primăria...

Turnul de apă din Iosefin, aproape de a intra în șantier. Primăria a lansat licitația, la un preț de pornire de 6,6 milioane de lei

DISTRIBUIȚI

În curând, ar putea începe lucrările efective de reabilitare la turnul de apă din Iosefin. Până acum a fost întocmit proiectul tehnic, iar miercuri, 7 iulie, Primăria Timișoara a lansat și licitația prin care se dorește alegerea unui executant, la un preț estimat de 6,6 milioane de lei, de la care și pornește licitația. Termenul limită de depunere a ofertelor sau cererilor de participare este 3 august, ora 15.00.

Proiectul de reabilitare a turnului de apă este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și este implementat de Primăria Timișoara alături de Asociația Prin Banat. Municipalitatea își propune ca, pe viitor, turnul de apă să devină un important spațiu expozițional și cultural.

„Se urmărește punerea în valoare a construcției, prin completarea ei și integrarea unei noi funcțiuni, care să cuprindă esența primară industrială a obiectivului, convertită într-o funcțiune publică socio- culturală. Va fi valorificat întregul spațiu existent și terenul acestuia”, explică reprezentanții primăriei.

Conform proiectului tehnic și caietelor de sarcini întocmite de proiectantul general SC STUDIO UNU DE ARHITECTURA SRL, firma care va câștiga licitația se angajează să facă următoarele lucrări:

  •  intervenții pentru obținerea de spații expoziționale si pentru evenimente culturale;
  •  amenajarea exterioară ce presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (birou administrativ și grupuri sanitare), care împreună să constituie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spațiu expozițional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampă de acces, se vor realiza gradene de beton si o copertină;
  •  spațiile create în turn vor fi: în zona de intrare- cafenea conectată cu spațiul exterior, sală de expoziții, foaier, sală pentru activități culturale, iar la cota +45,50m-belvedere.

Mai exact, vor fi restaurate scările și balustradele. Rezervorul 1 va fi păstrat integral, în interiorul acestuia urmând doar să fie amplasat un planșeu metalic. Rezervorul 2 se va păstra parțial. Vor fi realizate în el goluri pentru lumină, în ceea ce urmează a fi sala pentru activități culturale, se vor realiza scări interioare noi, se vor înlocui tâmplăriile exterioare, se va înlocui ușa metalică de acces cu una de sticlă, se vor aplica tehnici de curățare adaptate finisajelor existente și se vor realiza noi finisaje interioare.

Alte intervenții la turnul de apă presupun amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea/redimensionarea branșamentelor necesare, realizarea /reabilitarea rețelelor tehnico-edilitare necesare pentru turn si pentru anexă, iluminat arhitectural atât pentru clădire, cât și pentru spațiul exterior amenajat, instalație de protecție împotriva trăsnetului și realizarea prizei de pământ aferentă întregii instalații electrice, realizarea unui sistem de încălzire în pardoseală și panouri radiante.

Pe 7 aprilie, și primarul Dominic Fritz a vizitat turnul de apă pentru a vedea starea actuală a monumentului. La acel moment, termenul de finalizare a lucrărilor era estimat la octombrie 2022. „Asta face parte dintr-o strategie de reconversie a spațiilor industriale din Timișoara pentru cultură, de a pune la dispoziția comunității spațiile nefolosite din Timișoara. Mă bucur foarte mult că acest proiect va fi gata fix când vom fi Capitală Culturală a Europei, în 2023”, declara în aprilie Fritz.

Comentarii

comentarii