Acasă Administraţie Turnul de apă din Iosefin intră în reabilitare. Cu o investiție de...

Turnul de apă din Iosefin intră în reabilitare. Cu o investiție de peste 10 milioane de lei, va deveni centru cultural multifuncțional

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 7 aprilie, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a fost prezent la Turnul de Apă din Iosefin, clădire care, de la finalul lunii septembrie 2020, se află în reabilitare pentru următorii aproape trei ani și jumătate, finalizarea lucrărilor fiind plănuită pentru octombrie 2022, după care vor urma acțiuni de revitalizare. Cu o investiție de peste 10 milioane de lei, finanțată majoritar din fonduri norvegiene, municipalitatea dorește să creeze un spațiu cultural multifuncțional.Până acum, a fost realizată și depusă documentația pentru obținerea autorizației de construire.

„Astăzi vrem să prezentăm unul dintre proiectele de infrastructură culturală majore pentru următorii ani. Suntem în Iosefin, iar aici este turnul de apă, de fapt al doilea turn de apă din Timișoara, după cel din Fabric. Este fratele geamăn al aceluia și este construit în 1913-1914. Are peste 100 de ani și eu, să fiu sincer, sunt foarte impresionat de cum au reușit strămoșii noștri să construiască ceva ce avea o utilitate foarte clară, dar totuși cu o estetică aparte. Acest turn de apă este gol, efectiv este un mare spațiu gol, iar sus vor fi pe trei nivele platforme. Asta face parte dintr-o strategie de reconversie a spațiilor industriale din Timișoara pentru cultură, de a pune la dispoziția comunității spațiile nefolosite din Timișoara. Mă bucur foarte mult că acest proiect va fi gata fix când vom fi Capitală Culturală a Europei, în 2023.  Așteptăm proiectul tehnic, după care vom putea da drumul la licitația pentru execuție, cel mai probabil în toamnă. La sfârșitul anului viitor ne așteptăm să putem deschide acest turn”, a declarat primarul Dominic Fritz.

„În mare, putem spune că va fi construită o rampă care va înconjura turnul și va ajunge la nivelul de intrare. Va fi un spațiu expozițional exterior, unde se vor putea desfășura și alte evenimente culturale în aer liber. În spatele parcelei, va fi construit un mic corp administrativ. Vor fi realizate niște gradene. Din punct de vedere structural, turnul este într-o condiție foarte bună, vor fi realizate lucrări de reabilitare din punct de vedere al finisajelor. Cea mai mare modificare este introducerea unui lift în interior care să ne ducă la cele trei nivele. Vor fi un spațiu expozițional, un spațiu de foaier și sus un mic spațiu de belvedere, unde va fi instalată și o lunetă telescopică, să se poată vedea Timișoara la 360 de grade. La finalul anului viitor, sperăm să poată prelua colegii noștri de la Prin Banat monumentul gata reabilitat și să poată să își desfășoare activitățile”, a adăugat Oana Cancea, de la Direcția de Dezvoltare a primăriei.

Printre altele, turnul de apă ar urma să fieun „punct de observație și contemplare a urbanului” (lanternou), un punct de socializare într-un spațiu urban deschis, să aibă o cafenea neconvențională, să fie un punct de interes pentru o stație vaporetto și un punct de interes în traseul velo existent. Execuția efectivă a lucrărilor ar trebui să se desfășoare până în octombrie 2022, după aceea asociația Prin Banat ar trebui să coordoneze activități de revitalizare a obiectivului.

„Reabilitarea și reactivarea turnului de apă o vom face prin o serie de activități cu scop educațional, cultural și informativ. Acum știm că locurile pentru artă și cultură în afara cetății sunt foarte limitate, dar prin acest proiect ne dorim să rezolvăm o parte din problemă, adică să reanimăm turnul de apă, împreună cu tot cartierul Iosefin, pentru că acesta este un reper în cartier. Cartierul are o bogată istorie culturală și arhitecturală, ceea ce ne ajută ca prin reconversia turnului de apă să creăm cu adevărat un pol de atracție comunitar. Concret, noi vom continua partea de cercetare a patrimoniului arhitectural al cartierului, asta pentru a promova turnul de apă în contextul istoric al cartierului Iosefin. Rezultatele se vor concretiza într-o expoziție permanentă, amplasată în turn, dar vom face și expoziții temporare și vom face un tur virtual care va putea fi accesat atât online, cât și aici. Pe lângă asta, vom organiza peste 120 de evenimente în cadrul proiectului”, a declarat Oana Pâslaru, de la Asociația Prin Banat.

Lucrările vor consta în restaurarea scărilor si balustradelor, se va păstra rezervorul 1 integral și se va amplasa un planșeu metalic în interior (spațiu foaier), se va păstra rezervorul 2, dar se vor realiza în el goluri pentru lumină (sala pentru activități culturale), se vor realiza scări interioare noi, se vor înlocui tâmplăriile exterioare, se va înlocui ușa de acces metalică cu una de sticla, se vor aplica tehnici de curățare adaptate finisajelor existente (cărămidă aparentă/beton) și se vor realiza noi finisaje interioare.

Alte intervenții propuse sunt amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea/redimensionarea branșamentelor necesare, realizarea/reabilitarea rețelelor tehnico-edilitare necesare pentru buna funcționare cu pozare subterană pentru turn și pentru anexă,iluminat arhitectural atât pentru clădire, cât și pentru spațiul exterior amenajat, instalație de protecție împotriva trăsnetului, realizarea prizei de pământ aferentă întregii instalații electrice propuse și realizarea unui sistem de încălzire în pardoseala și panouri radiante.

La finalul lucrărilor, spațiile create în turn vor fi cotele 0m (zona de intrare și cafeneaua), 24,75 m (sala de expoziții),28,50m (foaierul), 34,50m (sala pentru activități culturale) și 45,50 (belvedere).

Valoarea totală a proiectului este de 10,9 milioane de lei: 7,4 din fonduri norvegiene SEE, 1,3 din cofinanțare națională, 1,8 din bugetul local și 0,3 fiind contribuția Asociației Prin Banat.

Comentarii

comentarii