Acasă Politica Turnul de fildeş al autismului în cetatea sărăciei. Dreapta, doborâtă de meritocraţie?

Turnul de fildeş al autismului în cetatea sărăciei. Dreapta, doborâtă de meritocraţie?

DISTRIBUIȚI

votat stampilaTragem linie. S-au terminat campania electorală şi ziua alegerilor, numărarea voturilor, bucuriile şi tristeţile din sediile partidelor, la anunţarea exit-pollurilor. Este pentru prima dată în suita alegerilor din România când nu mai spune nimeni că au fost fraude la urne care i-au favorizat pe unii în detrimentul altora.
PSD este marele voievod pe cal alb, în vreme ce Dreapta s-a transformat în, scuzaţi, mârţoaga pe care românii nu au mai agreat-o. Cel puţin, nu acum. De ce? Pentru că Dreapta a făcut multe greşeli taxate de români în primul rând prin neprezentare la urne.
PSD a promis măriri de salarii cu 56%, dublarea punctului de pensie şi eliminarea multor taxe.
PNL a declarat că nu promite nimic … nesustenabil. Bine, dar în ţara aceasta sunt doar generaţii de sacrificiu care nu mai apucă să se bucure de bucata de pâine pe masă.
Sunt românii cerşetorii, proştii şi milogii ţării care nu fac nimic decât să stea cu mâna întinsă la mila PSD? Bine, dar unde sunt alegătorii PNL? Unde este tineretul de dreapta pe care se sprijină PNL?
Românii nu sunt cerşetori, ci săraci sărăciţi de guvernările care s-au retras în turnul lor de fildeş şi au devenit autiste la suferinţele oamenilor. Iar când te uiţi în toate părţile şi PNL spune că ”nu promite nimic” fără sustenabilitate, se îndreaptă spre cei care promit. Pentru că se întreabă când va veni ceasul sustenabilităţii pentru a trăi şi ei mai bine. Doar din concepte şi doctrine nu poate trăi nimeni. De ce nu încearcă guvernanţii să trăiască din aceste noţiuni, la leafa minimă pe economie? Să dea exemplu că pot trăi bine cu sărăcia şi atunci românii le vor urma gestul.
Nu se poate să ţii românii ferecaţi în cetatea sărăciei pe motiv că nu merge bine economia. Ia măsuri tu, guvernule, pentru ca economia să meargă bine şi nu te spăla pe mâini pe motiv că nu statul creează locuri de muncă. E treaba ta, guvernule, să ai grijă de oamenii statului, iar statul nu se reduce la acel turn de fildeş în care te închizi.

***

Prezenţa la urne şi electoratul. Este foarte clar că la urne au mers cu precădere cei care au vrut să voteze PSD, este electoratul matur, care nu este întreţinut de mama şi de tata. Tinerii (de dreapta), chiar dacă au avut gratuitate pe tren ca să meargă acasă să voteze, nu au făcut-o, ci doar au profitat de acest cadou al guvernului care ”nu face promisiuni”.
În total, Dreapta unită ar ajunge la la un 35%-40%, dar liderii fărâmelor de dreapta sunt plini de orgolii şi nu vor reuşi să stea la aceeaşi masă, sub acelaşi steag, în timp ce Stânga este unită.
Într-un fel, aceste alegeri sunt rezultatul ”MERICOCTAŢIEI”. Alegătorii au considerat că atâta merită Dreapta, atâta merită Stânga.

***

Pietrele de moară ale Dreptei: Traian Băsescu şi Dacian Cioloş? Românii nu au uitat, încă, ce au făcut PDL-iştii până în 2012, care doar au tăiat, tăiat, tăiat din portofelul cetăţenilor pe tiv că este criză. Toată Europa a ieşit din criză, doar România nu. Iar când firicelul de speranţă al românilor a scos capul din cenuşa austerităţii, a venit Dacian Cioloş (cu mandatul limitat) să spună … cam acelaşi lucru: nu putem majora salarii. A atacat la Curtea Constituţională proiectul de majorare a salariilor bugetarilor (verdictul Curţii se aşteaptă în această săptămână) şi a ieşit prea târziu cu proiectul pentru Legea salarizării unitare.
Pe de altă parte, zvonurile că Traian Băsescu va deveni premier al Dreptei a redeschis răni care nu pot fi tămăduite niciodată. Numai pronunţarea acestui nume atrage vot negativ în ţară; dincolo de Prut se vorbeşte ”o altă limbă”, într-o altă gândire, cu alte repere. A ”ros” numele lui Băsescu din scorul PNL, datorită temerii populaţiei că ar putea deveni premier? Posibil.
A câştigat USR? Deocamdată au intrat în Parlament, dar nu le întrevăd un viitor de lungă durată pe propriile picioare. Aroganţa lor a făcut mulţi timişoreni să îndrepte ştampila electorală spre PSD. USR să nu se bucure prea tare de acest succes, pentru că şi PMP, partid nou, a intrat în Parlament la alegerile precedente.

***

Poate că Dreapta, reprezentată în primul rând de PNL, ar trebui să se reorienteze şi spre alte segmente de alegători, şi să nu se mai bazeze doar pe electoratul tânăr şi foarte tânăr. Pentru aceasta, este nevoie de măsuri şi de proiecte solide şi credibile şi pentru plaja de vârstă matură/vârstnică, căreia nu îi poţi propune să mai plece la muncă în străinătate, dacă nu o duce bine aici şi nici nu o mai poţi ameninţa că vin corporaţiile străine care desfiinţează locurile de muncă.
Este al doua oară când ”lipsa de promisiuni” este asimilată de electorat drept lipsă de proiecte şi de asumare a unei prosperităţi a clasei mijlocii. După Tăriceanu a urmat Cioloş. Tăriceanu a învăţat din acea păţanie, Cioloş şi Dreapta (încă) nu: Nu le poţi oferi românilor doar concepte.

***

PSD – o mare responsabilitate. PSD a fost votat pentru faptul că a promis bunăstare, salarii majorate cu 56% acum, nu peste 10 ani, dublarea punctului de pensie, locuri de muncă, reduceri de taxe şi impozite. Acum, nu peste 10 ani. PSD a fost votat de săraci, iar acum, PSD trebuie să-i ajute. Dacă va reuşi performanţa aceasta, mai-mai că îmi vine să cred că românii vor lăsa pe planul secund avantajele parlamentarilor.

Comentarii

comentarii