Acasă Actualitate Tutunul: o amenințare pentru mediu – 31 mai, Ziua Mondială fără Tutun

Tutunul: o amenințare pentru mediu – 31 mai, Ziua Mondială fără Tutun

DISTRIBUIȚI

1,5 miliarde de hectare de păduri tăiate în ultimii 50 de ani, 200.000 de hectare de teren defrișate an de an pentru cultivarea tutunului, 82 de milioane de tone de emisii de CO2 anual. Acestea sunt doar câteva dintre efectele tutunului și fumatului asupra mediului înconjurător. În același timp, trebuie spus că anual se înregistrează peste 6 milioane de decese, la nivel mondial, cauzate de consumul de țigări sau tutun. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, la nivel global, numărul fumătorilor va depăși cifra de 1,3 miliarde în 2025, iar trendul, spun specialiștii, este unul de creștere.

Data de 31 mai a fost declarată, în 1987, Ziua Mondială fară Tutun. Tema din acest an este dedicată mediului înconjurător și efectelor pe care le au țigările și tutunul asupra acestuia. Acțiunea lor este deopotrivă asupra surselor de apă, asupra aerului și asupra solului.
De exemplu, tutunul este cultivat pe milioane de hectare în detrimentul culturilor agricole care ar putea hrăni câteva milioane de oameni. Pentru fabricarea a 300 de țigări este necesară tăierea unui copac, ceea ce a dus în ultima jumătate de secol la defrișări masive. Mai mult, filtrele de țigări care ajung în apă duc la afectarea ecosistemelor, infestându-le cu substanțe toxice. Fumul de tutun conține mai multe tipuri de gaze care produc efecte de seră.

Costul total al fumatului este de peste 1.400 miliarde de dolari, reprezentând echivalentul a 1,8% din produsul intern brut (PIB) anual al lumii.

“Nu doar ecosistemul este afectat de tutun, ci și cei care se ocupă de cultivarea și prelucrarea acestuia. În literatură a fost descrisă ,,boală tutunului verde’’, o formă de intoxicație cu nicotină care apare la aproximativ 1 din 4 cultivatori. Aceștia pot prezenta concentrații crescute de aluminiu și arsenic în sânge, din cauza expunerii la pesticide, cu consecințe majore asupra sănătății (malformații congenitale, tumori benigne și maligne, modificări genetice, tulburări hematologice, tulburări neurologice și tulburări endocrine)”, spune S.L. dr. Monica Marc, medic penumolog

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara – Preşedintele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie.

În cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara funcționează un cabinet de consiliere pentru renunțarea la fumat.
Cei care doresc să nu mai fumeze pot primi sfaturi de la consilieri specializați, dar și recomandări de tratament. De altfel, pe parcursul a 8 episoade, postate pe pagina de Facebook a spitalului nostru, medicul Monica Marc explică ce efecte poate avea fumatul, ce înseamnă dependența de tutun, ce substanțe conține tutunul și cât sunt de toxice țigările, dar și ce trebuie să facă cei care  vor să renunțe la fumat.

Comentarii

comentarii