Acasă Actualitate Uber câștigă în procesul în care taximetriștii din Timișoara acuzau compania de...

Uber câștigă în procesul în care taximetriștii din Timișoara acuzau compania de concurență neloială

1182
DISTRIBUIȚI
uber germany injunction

Tribunalul Timiș a respins, cu posibilitate de apel, cererea unei asociații și a mai multor firme de taximetrie din Timișoara împotriva subsidiarei din România a companiei americane Uber, pe care a acuzat-o de concurență neloială.

Printre reclamanți se află Asociația Banat Taxi, Escort Regal SRL, Favorit Pro Drive SRL și Lucky Taxi SRL. Uber Systems România SRL, Raiser Operations BV și Uber BV, ultimele două cu sediul în Olanda, au calitatea de pârât.

În noiembrie 2018, președintele Asociației Banat Taxi, Dorinel Nistor, a declarat pentru Profit.ro că demersul inițiat în instanță este motivat de o prevedere din contractul de gestiune delegată a serviciului de transport public de persoane în regim de taxi, pe care fiecare taximetrist, fie persoană fizică sau juridică, îl încheie cu primăria unei localități.

“Primăria din Timișoara, prin acest contract, se obligă să protejeze persoanele fizice sau juridică care practică taximetria de concurența neloială din partea altor prestatori de servicii de transport persoane, autorizați sau nu”, a spus șeful asociației, constituită în iulie 2018 și care numără 160 de membri, plus 500 de simpatizanți.

Motivarea instanței, care a respins cererea: UBER este o aplicație, nu transportator! În Timișoara, potrivit lui Nistor, numărul celor autorizați de primărie să practice taximetria se ridică la 2.000, din care jumătate sunt PFA-uri și întreprinderi individuale. În decembrie 2017, Curtea de Justiție a UE a decis, într-un proces deschis de o asociație a șoferilor de taxi din Barcelona, că serviciile furnizate de compania de ridesharing Uber sunt încadrate drept „serviciu în domeniul transporturilor” și sarcina de a reglementa condițiile prestării unor asemenea servicii revine statelor membre. Judecătorii UE au decis totodată că un astfel de serviciu precum cel al Uber trebuie exclus din domeniul de aplicare al liberei prestări a serviciilor în general.

Uber a fost înființată în 2009 în Statele Unite ale Americii, ca o companie de transport în sistem ridesharing. Din februarie 2015, Uber este prezent și în România, în București și, din 2016, și la Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara și Iași. Anul trecut, Uber România a avut afaceri de 12,8 milioane de lei, de la 7,44 milioane de lei în anul 2018, precum și un profit net de aproape 800.000 lei, de la 707.158 lei în 2018 și 435.554 lei în 2017. La finele anului trecut, compania avea datorii de 2,9 milioane de lei, dublu față de 2018, și creanțe de 1,76 milioane de lei, de la 1,06 milioane de lei în anul precedent.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii