Acasă Actualitate Ucigașul sănătății din Parcul Civic. Primăria Timișoara a pierdut lupta cu ambrozia!

Ucigașul sănătății din Parcul Civic. Primăria Timișoara a pierdut lupta cu ambrozia!

DISTRIBUIȚI

Chipurile, Parcul Civic din Timișoara a fost modernizat nu de multă vreme, dar din păcate, acum, când circuli pe acolo, te copleșesc bălăriile, crengile uscate împrăștiate peste tot sau rupte de vânt și uitate spânzurate de copaci.

Cel mai dramatic, este faptul că locul este infestat de ”ucigătoarea” ambrozie, dușmanul absolut al miilor de cetățeni chinuiți zi și noapte de polenul acestui alergen.

Poliția Locală Timișoara susține că depune mari eforturi pentru a-i sensibiliza pe cetățeni și pe autorități pentru a se îngriji de aceste spații verzi inundate de ambrozie și bălării.

În acest caz, trebuie făcute eforturi mai mari, fiindcă se știe că astfel cu acest dușman al sănătății timișorenilor nu este de glumit și nici tratat cu ușurință. Firma care se ocupă de Parcul Civic nu își face datoria, iar Primăria Timișoara a pierdut lupta cu ambrozia și bălăria de multă vreme – afirmă fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu.

Poliția Locală susține că peste 400 de somații au fost trimise de Primăria Timișoara la proprietarii terenurilor care au fost infestate cu ambrozie, doar un sfert au avut o reacție din partea celor vizați. 51 de persoane au răspuns acestor somații și au luat măsurile de cosire a ambroziei.

Împreună cu Poliția Locală au loc acțiuni pentru a preveni răspândirea ambroziei, scopul final nu este penalizarea celor vizați – dau asigurare autoritățile în combaterea acestei plante.

După transmiterea somațiilor, Poliția Locală a verificat soluționarea acestora de către proprietari. Cei care nu se conformează și nu cosesc ambrozia de pe propriile terenuri, primesc apoi un avertisment. Dacă nici după primirea avertismentelor proprietarii nu aplică măsurile necesare de combatere a ambroziei, aceștia vor fi sancționați cu amendă contravențională.

Poliția Locală Timișoara va aplica amenzile contravenționale până la data de 31 octombrie.

Conform Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei și ale art. 7 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018, obligația proprietarilor de terenuri este de prevenire, combatere și distrugere a buruienii. Acestea se pot realiza prin cosire repetată, distrugere cu unelte agricole, smulgere, în cazul unor suprafețe izolate sau erbicidare, după caz. Amenzile contravenționale sunt de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Timiș îi atentionează pe fermieri şi pe autorităţile administraţiei publice locale, dar și pe locuitoriii satelor să ia măsuri urgente pentru combaterea celei mai periculoase plante, dușman natural al sănătății: ambrozia, (ambrosia artemisiifolia), cunoscută ca iarba pârloagelor. În caz contrar pot primi amenzi până la 5.000 de lei.

Specialiștii de la APM Timiș au explicat: Distrugerea ambroziei se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice atunci când buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor și a solelor agricole. Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme când buruiana are 10 – 15 cm.

Cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba. Cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an, obligatoriu de realizat înaintea fructificării plantei.  Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea completă a buruienii.

Cine trebuie să distrugă buruiana ambrozia?

În conformitate cu prevederile din legii nr. 62 din 2018, art.1 alin.1 – 3,  privind combaterea buruienii ambrozia, distrugerea acestei buruieni se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. 

Aceștia au obligația ca, după distrugerea buruienii, să informeze în scris autoritatea administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere, care trebuie să fie efectuate în fiecare an.

În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor. Sancțiunile se vor aplica pentru proprietarii sau deținătorii și beneficiarii de terenuri care nu respectă prevederile legale”.

Pe linie de control al terenurilor neîntreținute și infestate cu ambrosia, polițiștii locali au verificat 30 de astfel de terenuri, în ultima săptămână, fiind aplicate un număr de 4 sancțiuni, conform Legii 62/2018, cu mențiunea că în săptămânile anterioare au fost aplicate alte 33 de sancțiuni pe această linie – a explicat Poliția Locală Timișoara.

Comentarii

comentarii