Acasă Eveniment Ucrainienii din Reșița se roagă într-un Sfânt Lăcaș nou

Ucrainienii din Reșița se roagă într-un Sfânt Lăcaș nou

DISTRIBUIȚI

DSC09995La târnosirea Bisericii Ortodoxe Ucrainiene au participat înalți prelați, în frunte cu ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului
 
Un eveniment cu profunde semnificații spirituale a avut loc duminică, la Reșița. În prezența autorităților locale, județene și naționale și a unor înalte fețe bisericești, Biserica Ortodoxă Ucraineană ”Sfinții Petru și Pavel” din municipiu a primit târnosirea – un eveniment unic în viața unui sfânt lăcaș.

Au participat ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Prea Sfinția Sa Lucian, episcopul Caransebeșului, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, primarul Reșiței, Mihai Stepanescu, subprefectul Anton Paulescu, Preasfințitul Părinte Meletie de Hotin, Episcop–vicar al Mitropoliei Cernăuților și Bucovinei din Ucraina, părintele paroh Petru Popovici, deputatul minorităţii ucrainene în Parlamentul României, Ioan Marocico, președintele Uniunii Ucrainienilor din România, filiala Caraș-Severin, Ivan Liber, și un sobor de 40 de preoți, din România și Ucraina, în frunte cu părintele vicar Ioan Pițura, părintele Ilie Albiciuc și alți invitați din județele cu etnie ucrainiană. Au fost, de asemenea, prezenți Prea Onoratul părinte Vasile Berbentia, protopopul Reșiței, părintele profesor Vasile Petrica, fost protopop, precum și alte fețe bisericești.
Parohia Ortodoxă Ucraineană “Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ a fost înființată pe 1 iulie 2002, iar fundația bisericii a fost turnată in 12 iulie 2009, cu ocazia sărbătoririi hramului, când au fost sfințite clopotele și cele cinci Sfinte Cruci aduse din Ucraina pentru încununarea cupolelor.
Slujba de târnosire, în prezența unei numeroase asistențe, a durat aproape cinci ore, înalții prelați declarând că este o bucurie pentru ei și pentru credincioși să se afle atâția preoți laolaltă.
”Este o realizare importantă pentru comunitatea ucrainiană din Caraș-Severin și în general pentru credincioșii ortodocși, a declarat prețedintele CJ, Sorin Frunzăverde. Această biserică a fost realizată, este adevărat, și cu sprijinul nostru, al Consiliului județean, dar în principal prin strădania enoriașului și mai ales a preotului Petru Popovici, care a reușit să construiască o biserică frumoasă, așa cum și-a dorit, o biserică pe care comunitatea ucainiană o binemerită”.
Înalt Prea Sfințitul Laurențiu, mitropolitul Ardealului, și-a manifestat bucuria de a fi prezent la Reșița și de a oficia, alături de celelalte fețe bisericești, slujba de târnosire. Fost episcop de Caransebeș, ÎPS Laurențiu a rămas cumva legat de aceste locuri, întreținându-se amical cu autoritățile județene.
”Comuniunea cu Dumnezeu se realizează în limba mamei tale, în limba în care te-ai născut, a spus ÎPS Laurențiu. Iată că nu ne-am înșelat, pentru că, înființându-se parohia aceasta micuță, a Vicariatului ucrainian de la Sighet, cu protopopiat special la Lugoj, ea a crescut, dar mai ales și-a întemeiat astfel elementele vitale. O comunitate nu poate exista dacă nu are un loc de cult stabil. Eu sunt aici ca delegat al Părintelui Patriarh Daniel, pentru că Vicariatul ucrainian aparține Patriarhiei noastre și se află sub directa ocrotire a Părintelui Patriarh. Cu toții, însă, am slujit la sfințirea acestei biserici, altarul, cu toate că este mare, a fost plin de preoți. O lucrare minunată. Asta însemnează că preoții noștri sunt foarte apropiați unii de alții și nimeni nu face deosebire între cei români și cei ucrainieni”.    
Prezent la evenimentul religios, Preasfințitul Părinte Meletie de Hotin, Episcop–vicar al Mitropoliei Cernăuților și Bucovinei din Ucraina, a remarcat că aceasta e o zi mare pentru credincioșii ortodocși reșițeni și nu numai.
”Noi, astăzi, am reprezentat aici Ucraina și mai ales Biserica ortodoxă ucrainiană, pentru că această biserică este element de zidire pentru ortodocșii ucrainieni, a spus Părintele Meletie. Ce bucurie poate fi mai mare decât ca frații și surorile noastre, cu toții ortodocși, să se roage în această biserică atât de frumoasă și măreață? Această zi este însă deosebită pentru întreaga Reșiță, nu numai pentru credincioșii noștri. E importantă această zi și pentru aceste vremuri în care ia amploare secularizarea și oamenii încep să caute fericirea în altă parte”.
Un eveniment religios, unic, așadar, care a statuat acest Sfânt Lăcaș drept unul dintre cele importante pe harta ortodoxiei reșițene, județene și naționale, ce va acționa cu siguranță ca un liant pentru comunitatea ucrainiană, dar și pentru cea autohtonă.

Comentarii

comentarii