Acasă Actualitate Ultima şansă pentru sute de absolvenţi de liceu din Timiş

Ultima şansă pentru sute de absolvenţi de liceu din Timiş

DISTRIBUIȚI

Dumitru Tomoni: “Nu facem concesii, indiferent de valoarea elevilor”
672 de liceeni vor intra luni în cea de-a doua sesiune a bacalaureatului organizat în Timiş. Este vorba despre absolvenţii clasei a XII-a care fie nu au promvat sesiunea de bac din iulie, fie au fost nevoiţi să-şi dea corijenţele, fie au ratat examenul naţional în anii precedenţi. De la ora 9 se va desfăşura, în cele două centre de examen din judeţ, proba orală la limba şi literatura română. Preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat Timiş, Dumitru Tomoni, susţine că nu se poate pune problema unui examen tratat mai uşor de supraveghetori sau evaluatori. Chiar dacă nivelul liceenilor este mult mai scăzut decât cel din sesiunea din iulie.

Supraveghetorii, cu „Sabia lui Damocles” deasupra capului

Cei aproape 700 de elevi timişeni vor susţine examnele la Colegiul Tehnic de Vest sau Colegiul Economic “FS NITTI” din Timişoara. Centrul de evaluare în Timiş este stabilit la Liceul “Dositei Obradovici”. “Noi nu facem concesii, indiferent de valoarea elevilor. În fiecare zi de examen, inspectori din Comsia Judeţeană vor controla ambele centre de examinare. Nu putem să-i lăsăm să copieze doar pentru că sunt consideraţi mai slabi”, spune Dumitru Tomoni, inspectorul şcolar general adjunct din cadrul IŞJ Timiş. Dascălii supraveghetori vor trebui să aibă mare grijă la ceea ce fac. Indulgenţa i-ar putea costa foarte scump. Conform Ministerului Educaţiei, dacă aceştia sunt prinşi că lasă elevii să copieze, riscă mult mai mult decât o sancţiune salarilă. Se poate ajunge până la excluderea din învăţământ sau chiar la un dosar penal.

Nu pot spera în note necinstite…

Evaluatorii riscă şi ei sancţiuni. Asta doar dacă elevul nemulţumit de nota primită face contestaţie, iar la recorectare se constată că s-a greşit cu mai mult de un punct. Bacalaureatul va continua marţi în Timiş cu proba orală la limba şi literatura maternă. Primul examen scris va avea loc pe 20 august – limba şi literatura română. Pe 24 august urmează un alt examen scris, la proba obligatorie a profilului, iar o zi mai târziu, proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării. Ultimul examen din această sesiune de bacalaureat este programt pe 26 august – proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării. Rezultatele parţiale vor fi afişate pe 28 august până la ora 16. Elevii nemulţumiţi de notele primite pot face contestaţii în aceeaşi zi, până la ora 20. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe 3 septembrie.

Comentarii

comentarii