Acasă Administraţie Ultima iarnă cu prețuri mici la căldură. Primăria Timișoara va plăti cu...

Ultima iarnă cu prețuri mici la căldură. Primăria Timișoara va plăti cu peste 14 milioane de euro problemele de la Colterm

2382
DISTRIBUIȚI

Preţul energiei termice furnizate populaţiei va fi mai mare în această iarnă, după ce preţul gazului a crescut, în medie, cu 6% la 1 octombrie. Cele mai multe societăţi de termoficare din ţară au anunţat primăriile că nu mai fac faţă costurilor tot mai ridicate de producere a agentului termic. Sub ameninţarea falimentului, regiile şi companiile de distribuţie au cerut autorităţilor mai mulţi bani pentru încălzirea populaţiei.

La Timişoara, compania de termoficare Colterm are facturi neachitate către principalul furnizor de gaze naturale încă din iarna trecută. După ce în ultimii ani la Colterm nu au fost făcute investiții și restructurări, timișorenii au ajuns să plătească una dintre cele mai scumpe călduri din țară.

Primarul Timișoarei Nicolae a reușit să treacă prin Consiliul Local proiectul de hotărâre pentru acoperirea majorării preţului la gazele naturale prin subvenţie spre Colterm. Timișorenii vor plăti astfel, indirect, cu 65 de milioane de lei, pierderile de la Colterm.  

Astfel va mai trece o iarnă cu prețuri mici la căldură. Vestea proastă este însă că iarna aceasta va fi ultima în care municipalităţile vor putea subvenţiona agentul termic pentru încălzirea populaţiei. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei au anunţat că subvenţia va fi retrasă din luna aprilie a anului viitor şi că se vor acorda ajutoare financiare de încălzire doar familiilor care se înscriu în categoria de consumator vulnerabil.

”După cum știți, prețul la gaz și la energia electrică a crescut. Inevitabil, au crescut și costurile la care COLTERM produce agentul termic. În aceste condiții, am avut de ales între a lăsa sarcina acoperirii creșterii de costuri în seama cetățenilor abonați, respectiv a face ca cetățenii să plătească la fel ca până acum, preluând la bugetul local sarcina acoperirii creșterii. Am optat pentru varianta 2: păstrarea intactă a prețului gigacaloriei la cetățean!

Iată câteva cifre:

0). Numărul familiilor abonate la Colterm la ora actuală este de circa 65000. Deci, circa 200000 de timișoreni, adică circa două treimi din populația actuală a orașului beneficiază de serviciile Colterm. Cu tot respectul pt cealaltă treime, care are centrale termice proprii, nu putem lăsa Colterm să moară. Dar ce suntem obligați să facem este să luăm TOATE măsurile de eficientizare, așa cum am făcut constant din 2012 încoace.

1). Prețul actual la nivelul Colterm:

374 lei/gigacalorie

2). Prețul nou la nivelul Colterm:

398 lei/gigacalorie

3). Subvenția actuală de la Primărie:

132 lei/gigacalorie

4). Subvenția nouă de la Primărie:

156 lei/gigacalorie

5). Prețul actual la cetățean:

242 lei/gigacalorie

6). Prețul nou la cetățean:

242 lei/gigacalorie, deci, CETĂȚENII VOR PLĂTI TOT CA PÂNĂ ACUM!

7). Efortul bugetar anual al Primăriei pentru păstrarea prețului la cetățean va fi cu 10 milioane de lei mai mare ca până acum

8) În total, Primăria plătea până acum pentru cetățeni:

  • 55 milioane lei/an

9). În total, Primăria va plăti de-acum pentru cetățeni:

  • 65 milioane lei/an”, scrie, pe Facebook, primarul Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii