Acasă Eveniment Ultima lovitură mortală a guvernării PDL-iste asupra primăriilor

Ultima lovitură mortală a guvernării PDL-iste asupra primăriilor

DISTRIBUIȚI

Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei, dezvăluie secretele descentralizării spitalelor
În cinismul ei portocaliu, actuala guvernare PDL-istă e pe cale de a da ultima lovitură mortală, de la 1 iulie, primăriilor din judeţul Timiş şi din întreaga ţară, în plină criză economico-financiară crâncenă, după ce a decis să taie 25% din bugetele localităţilor. Adrian Orza (foto) dezvăluie adevăratele scopuri ticăloase ale descentralizării spitalelor şi trecerii acestora de la Ministerul Sănătăţii în administrarea primăriilor. “Falimentul sistemului sanitar se va muta în teritoriu, iar deciziile pe care MS trebuia să le ia, de ani de zile, vor trebui să le ia primăriile şi consiliile locale. Acest dezastru naţional al sănătăţii va cădea asupra administraţiilor locale, iar nemulţumirile oamenilor nu se vor mai îndrepta împotriva MS şi a Guvernului Boc, ci împotriva primăriilor. Acesta este secretul descentralizării, nu populismele gen: mutăm deciziile aproape de cetăţean, care nu au nicio acoperire în realitate”, a declarat Orza.

Spitalele vor fi preluate fără datorii

Termenul limită era 1 iulie, dar s-a mai prelungit cu încă două săptămâni, iar de la 14 iulie, în Timişoara, patru spitale vor împovăra bugetul Primăriei Timişoara: Spitalul Municipal, Maternitatea Odobescu, Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” şi Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu”. Deşi toate aceste unităţi sanitare au datorii, mai mari sau mai mici, interesant este că MS a decis ca spitalele din întreaga ţară să treacă în povara primăriilor, fără datorii. “Un subiect important este acela că vom transfera spitalele curate, cu plata arieratelor înregistrate la 31 martie 2010, adică plata datoriilor peste termenul de scadenţă a spitalelor, sumă care se ridică la 673. 903.000 lei. Vom plăti aceste sume pentru a putea transfera autorităţilor locale spitale fără datorii peste termenul de scadenţă”, a spus Attila Cseke, ministrul Sănătăţii.

Spitalele vor produce în continuare datorii mari

Dimpotrivă, Orza spune că nici această decizie nu e clară, fiindcă spitalele tot vor crea datorii mari. “Problema este că aceste unităţi sanitare vor fi în continuare producătoare de datorii, fiindcă vor exista, cu siguranţă, contracte în derulare de furnizare de medicamente, diverse servicii sau aparate medicale”, a declarat Orza. “Vreau să vă spun de la bun început că nu vom face o descentralizare politică. Descentralizarea nu are culoare politică. Nu este portocalie, roşie, galbenă sau verde, ci descentralizarea are loc cu oameni pentru oameni şi înseamnă o posibilitate de viitor mai bun în sistemul medical. Descentralizarea înseamnă că decizia va fi adusă mai aproape de comunitatea locală, că oamenii vor putea decide inclusiv pentru servicii medicale pe care le doresc, care este direcţia de strategie pe care şi-o doresc cu privire la serviciile spitaliceşti. Astăzi, avem un sistem, l-aş numi eu, bicefal. Clădirile în care funcţionează spitalele sunt în proprietatea autorităţilor administraţiei publice locale, în timp ce managementul este al statului, până în prezent. Este un sistem care a dovedit ineficienţă, un sistem cu doi şefi şi care, de astăzi, urmează a fi eficientizat şi restructurat”, a spus Cseke.

Comentarii

comentarii