Acasă Cultura Ultimul concert simfonic înainte de deschiderea Stagiunii 2017 -2018 are loc, vineri,...

Ultimul concert simfonic înainte de deschiderea Stagiunii 2017 -2018 are loc, vineri, la Filarmonica Banatul

DISTRIBUIȚI

Ultimul concert simfonic înainte de deschiderea Stagiunii 2017 -2018 se va desfăşura, vineri, 29 septembrie, de la ora 19.00, la Filarmonica Banatul Timișoara, bv. CD Loga nr. 2.

Programul cuprinde Concertul pentru flaut şi orchestră de Adrian Iorgulescu, Fantezia „Carmen” pentru flaut şi orchestră de François Borne, iar la final Simfonia nr.4 în fa minor, op.36 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Concertmaestru Mircea Tătaru a explicat că Adrian Iorgulescu s-a născut la data de 6 iulie 1951, în București. Studiile universitare le-a urmat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a absolvit un curs de Master şi apoi de specializare în compoziţie. În 1982 a urmat un curs de specializare la Academia „Santa Cecilia” din Roma. Este doctor în muzicologie şi estetică muzicală. Activitatea prolifică a compozitorului s-a materializat în simfonii, concerte instrumentale, cvartete de coarde, cicluri de lieduri, piese simfonice şi camerale, lucrări corale şi muzică de film. Prima audiţie absolută a concertului pentru flaut s-a petrecut cu câteva luni în urmă, la 26 mai 2017, la Bucureşti, în cadrul Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi.

Solistul concertului va fi flautistul Ion Bogdan Ştefănescu

Tot Ion Bogdan Ştefănescu va fi interpretul următoarei lucrări din program. Din 1875 până azi, niciun alt compozitor nu a constituit o atât de bogată sursă de inspiraţie pentru alţi creatori, ca şi George Bizet. Atunci s-a născut opera „Carmen”, atât de cunoscută şi iubită în întreaga lume. Subiectul-  iubirea pasională, tragedia şi paleta uimitoare de culori muzicale ale melodiilor sale, toate au constituit o bază serioasă pentru piesele de mare virtuozitate care s-au născut mai apoi. S-au creat compoziţii şi aranjamente pentru pian, chitară, vioară, flaut şi orchestră mare.

Fantezia briliantă pe teme din Carmen de Bizet pentru flaut şi orchestră este cea mai faimoasă compoziţie a lui Borne. S-a născut în 1840 la Toulouse, în Franţa. A fost un foarte bun flautist, făcând parte din Orchestra Teatrului din Bordeaux şi profesor la Conservatorul de Muzică din Toulouse. Compoziţia pe care o vom asculta este azi un reper important în muzica romantică de flaut.

Toate simfoniile lui Piotr Ilici Ceaikovski sunt spovedanii ale sufletului, dar şi relaţionări cu lumea înconjurătoare. Ele sunt adevărate etaloane ale romantismului secolului XIX. Una dintre reprezentantele cele mai de seamă este Simfonia a IV-a, definitivată în 1878. Atunci, la audiţia ei, a fost considerată evident modernă, atât prin substanţa muzicală cât şi prin forma în care se prezenta. Descoperim în simfonie o lume a pasiunii care este creată din tablouri vii, dinamice şi recunoaştem în interior un Ceaikovski pasionat de muzica de balet. Măiestria artistică la care a ajuns se evidenţiază prin faptul că reuşeşte să îl determine pe ascultător să perceapă o linie emoţională constantă, să-l convingă că ideile muzicale evoluează firesc, că nu s-ar putea altfel. Simfonia a IV-a este un produs de o mare frumuseţe şi autenticitate artistică, este prima sa mare simfonie cu care intră în istoria simfoniei romantice. Concertul va fi dirijat de maestrul Christian Fitzner, a conchis Mircea Tătaru.

 

 

 

Comentarii

comentarii