Acasă Cultura Ultimul spectacol, între oroare și fetiș, moralitate și falsă pudoare. Vernisaj la...

Ultimul spectacol, între oroare și fetiș, moralitate și falsă pudoare. Vernisaj la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Vernisajul expoziției de artă Ultimul spectacol, autor Constantin Marcel Fîntînă va avea loc vineri 25 06 2021, la ora 19 00, la Lapsus Timișoara, splaiul Peneş Curcanul, nr 3-5, etaj 1, camera 27. Program de vizitare marți-sâmbătă 14:00-19:00, pe baza de programare telefonică.

Acesta este un proiect doctoral realizat de drd. Constantin Marcel Fîntînă în cadrul Şcolii Doctorale de Arte – Facultatea de Arte şi Design – IOSUD UVT. Conducător ştiinţific, prof.univ. dr. Adriana Lucaciu.

Tema de cercetare artistică este axată pe investigarea societății de consum ca loc de manifestare a diferitelor atitudini, obiceiuri, comportamente umane pe care artistul le problematizează într-un discurs vizual adesea cu o tentă ironică.

Expoziţia se plasează în perimetrul unui pseudo-spectacol în care formele corporale interpretate plastic sunt inspirate de obiecte comune ce deservesc, de regulă, un scop utilitar. Unele dintre bunurile de consum au ca materie primă viața însăși, astfel că o parte dintre viețuitoare – fie acestea animale sau ființe umane -, sunt sacrificate, devenind „obiecte de consum” ce sfidează firescul prin opulență, viciu și exces.

Un obiect acoperit cu blană, de pildă, cu valențe interpretative multiple, pendulează între senzualitate și abjecție, între oroare și fetiș, moralitate și falsă pudoare. Întâlnirea şi confruntarea mediată de asocierea unor fragmente de materiale naturale cu materialele sintetice, creează ambiguități perceptive care din punct de vedere „antropocentric” generează o serie de întrebări.

 

Comentarii

comentarii