Acasă Actualitate UMF Timișoara i-a decernat titlul de DOCTOR Honoris Causa prof.univ.dr. Dorin Sarafoleanu

UMF Timișoara i-a decernat titlul de DOCTOR Honoris Causa prof.univ.dr. Dorin Sarafoleanu

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 28 iunie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara i-a decernat titlul de DOCTOR HONORIS CAUSA prof. univ. dr. Dorin Sarafoleanu, profesor universitar membru titular al Academiei de Știinte Medicale, alumni al UMFT.
 
În cuvântul său de prezentare, prof.univ.dr. Octavian Crețu, rectorul UMFT, a spus: 
“Universitatea noastră are onoarea astăzi să îi confere cea mai înaltă distincție academică titlul de  Doctor Honnoris Causa profesorului Dorin Sarafoleanu. 
Domnia Sa este alumnus al universității noastre, dar și-a desăvârșit cariera într-un alt centru universitar, anume cel din București, cu care UMFT are onoarea să facă parte dintr-o amplă alianță universitară, extrem de puternic, Alianța G6.
Profesorul Dorin Sarafoleanu este o personalitate medicală complexă, este fondator de școală de otorinolaringologie, înființând Clinica de ORL de la Spitalul Sfânta Maria din București.
Profesorul s-a evidențiat prin introducerea unor tehnici noi de chirurgie în această specialitate, fiind pionierul chirurgiei cu laser CO2 în ORL, etc. 
De asemenea, este cetățean de onoare al Timișoarei, membru al Academiei de Științe Medicale din România, dar să știți că este și un om de cultură și cu principii filozofice extrem de profunde și sănătoase. 
Pentru toate acestea și multe altele Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara îi spune bun-venit dar și bine a revenit și îi oferă distincția înaltă de Doctor Honorius Causa”.
 
Prof. univ. Dr. Dorin Sarafoleanu s-a născut la 9 februarie 1936, în Ghizela, Timiș.
A parcurs întreaga filiera de formare profesională, prin concurs, de la medic generalist la profesor universitar. Este Profesor Universitar Membru Titular al Academiei de Științe Medicale.
 
A fondat Secția ORL a Spitalului Grivița {1974); Clinica ORL „Sfânta Maria” {1993); Centrul de Excelență în Chirurgia Funcțională Endoscopică Rinosinusală; Societatea Românaă de Rinologie și Romanian Journal of Rhinology (2011).
 
Monografii și articole științifice: 9 cărți de autor; 7 colaborări la monografii și tratate; 203 articole științifice; 7 citări ISI, 15 citări PubMed, 4 citări BOI; 140 referințe bibliografice, indice Hirsh 7, i-10 index 6.
 
Autor al invenției brevetate OSIM privind drenajul transtimpanic al urechii medii. Granturi de cercetare științifică finanțate de Academia Română, Uniunea Europeanăa și GMBH Austria.
 
Priorități în otorinolaringologia românească: Chirurgia cu Laser CO2 în 1987; Chirurgia Endoscopică Rinosinusală 1993.
 
Acordarea titlului „Doctor Honoris Causa” la două personalități internaționale din domeniul Rinologiei, din America si Italia (Prof. David Kennedy si Prof. Desiderio Passali)
 
Afilieri internaționale: Membru al Societății Franceze de ORL din 1975, Președinte al Societății Internaționale Francofone de ORL (1998-2001). Membru al Societas ORL Latina din 1982 și Președinte al acesteia 2004-2006. Actual consilier al Societas ORL Latina,
 
Membru al Biroului Executiv EUFOS (European Federation of ORL Societies) (1996-2004),
 
Membru Fondator al Societății de Laser în Medicină (1995),
 
Membru al European Medical Lasser Association din 1995,
 
Membru al Neuro-Aequilibrium Society din 1994,
 
Membru al Societății Danubiene de ORL,
 
Membru Fondator și Președinte de Onoare al Societății Române de Rinologie 2011.
 
Distincții și premii:
 
„Meritul Academic”,
 
„Man of Achievement” -Cambridge,
 
„Ordinul Leului” -Dakar,
 
„Ordinul Meritul Sanitar în Grad de Mare Ofițer”,
 
Premiul „Bene Merenti” al Societății Române de Rinologie,
 
Premiul de Excelență al revistei Viața Medicală,
 
Premiul de Excelență al Colegiului Medicilor din București.
 
Includeri:
 
Dicționarul Who’s Who international de doua ori (1987 si 1993);
 
Enciclopedia Medicală Românească secolul XX, Ed. Carol Davila;
 
Dicționarul marilor personalități din istorie: științifice și cultural românești;
 
Dicționarul Medical Who’s Who România.
 
Activități Manageriale: Director al Spitalului Sfânta Maria (1973-1990); Consilier al Ministrului Sănătății (1992­1993); Director al Direcției Sanitare București (1993-1994); Președinte al Comisiei de Acordare a Burselor de Studii a Ministerului Educației.
Gheorghe Miron

Comentarii

comentarii