Acasă Eveniment UMF Timişoara marchează 160 de ani de la naşterea lui Victor Babeş

UMF Timişoara marchează 160 de ani de la naşterea lui Victor Babeş

530
DISTRIBUIȚI

umft

Luni, 28 iulie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara marchează 160 de ani de la naşterea fondatorului şcolii româneşti de microbiologie, prof. dr. Victor Babeş, renumit bacteriolog şi morfopatolog român, al cărui nume îl poartă cu cinste UMF Timişoara, din 2001.

Victor Babeş s-a născut în 28 iulie 1854, la Viena, fiind copilul lui Vincenţiu Babeş, originar din comuna Hodoni, din Banat, ziarist, profesor, avocat şi om politic stabilit la Viena, şi al austriecei Sophia Goldschneider. Activitatea ştiinţifică a lui Victor Babeş a fost foarte vastă, cu un accent deosebit în problemele de tuberculoză, lepră, vaccinare antirabică şi seroterapie antidifterică. A devenit membru al Academiei Române din 1893, a elaborat peste 1200 de lucrări ştiinţifice, a descoperit zeci de microbi noi, este iniţiatorul seroterapiei, organizator al Institutului Bacteriologic şi Anatomopatologic din Bucureşti, ca şi al universităţii cu predare în limba română din Cluj.

Victor Babeş s-a stins din viaţă la 19 octombrie 1926, la Bucureşti. Cinstit în forurile de ştiinţă, comemorat în şcoli şi universităţi româneşti, numele lui Victor Babeş a fost dat multor străzi din diverse localităţi ale ţării – Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Baia Mare, Târgu Mureş, dar chiar şi unui bulevard din Dallas, Texas. Numele celebrului savant român este înscris şi pe frontispiciul Institutului de Anatomie Patologică şi Bacteriologie din Bucureşti – unde a lucrat peste 40 de ani – al universităţii cu predare în limba română din Cluj şi al altor aşezăminte de ştiinţă şi cultură.

Pentru a marca acest eveniment, conducerea UMFT a decis să vină în ajutorul studenţilor de la medicină, oferindu-le informaţii utile despre marele savant, prin intermediul unui pliant realizat de Editura „Victor Babeş” şi tipărit la Imprimeria UMF. De asemenea, cei mai noi studenţi ai UMFT vor primi din partea conducerii universităţii, la începerea anului academic, şi câte un exemplar din „Ghidul Bobocului 2014”, conţinând date informative despre cele trei facultăţi ale UMFT – Medicină Generală, Medicină Dentară şi Farmacie – organizaţii studenţeşti, informaţii utile despre viaţa de student.

Comentarii

comentarii