Acasă Actualitate Umilit de sistemul de sănătate din România

Umilit de sistemul de sănătate din România

DISTRIBUIȚI

Un tânăr din judeţul Hunedoara, care lucrează de câţiva ani în Timişoara, a trăit momente de groază, la finalul săptămânii trecute. În timp ce dormea în casa în care locuieşte, tânărul a auzit nişte bubuituri. La câteva secunde distanţă, geamurile imobilului în care stă au fost sparte şi o persoană a intrat peste el, în casă. Au urmat clipe de coşmar, în care tânărul a încasat mai mulţi pumni şi picioare în cap, fără să poată riposta.

„Am crezut că voi muri”

Cristinel Mihai Căluş povesteşte cu durere momentele prin care a trecut. „Nu ştiam ce se întâmplă. M-am trezit cu geamurile sparte şi cu un om care îmi spunea că mă mută din Timişora. Nu înţelegeam de ce mă bate şi ce vrea de la mine. După ce mi-a cărat pumni şi picioare în prostie, m-a lăsat lat, pe jos. Am crezut că voi muri, dar cineva a chemat salvarea şi aşa am ajuns la urgenţe”, mărturiseşte tânărul.

Bătut de vecin

Cel care i-a aplicat o bătaie soră cu moartea lui Mihai Căluş este un vecin, care, potrivit martorilor, era beat în momentul în care a comis această faptă. Trezit din aburii alcoolului, Dorel Oanţă nu recunoaşte nimic, chiar dacă a dat cu subsemnatul şi în faţa anchetatorilor. „Am fost chemat la poliţie, pentru a da declaraţii, dar nu înţeleg de ce, pentru că nu am făcut nimic”, a spus, ironic, agresorul.

Pus să plătească pansamentele şi ghipsul

În momentul în care a ajuns la urgenţe, Mihai Căluş începuse să se simtă mai bine. Medicii i-au făcut câteva analize şi l-au trimis la ortopedie, pentru investgaţii suplimentare. Aici, tânărul a dat peste un medic care l-a trimis să cumpere pansamente şi ghips, pentru a-i putea pune mâna în ghips. Ajuns la farmacie, Căluş şi-a dat seama că nu îi ajung banii, s-a întors la doctor şi i-a spus că va merge până acas,ă pentru că nu are destui bani la el. Doctorul i-a replicat: “Dacă nu te întorci în 5 minute, plec”.

Un singur pacient –  diagnostice diferite
În primă fază, medicul care l-a investigat pe Mihai Căluş a spus că are fractură şi a scris în buletinul medical: 3 săptămâni de îngrijire medicală. La un interval scurt de timp, acelaşi medic a spus că nu este fracutră, iar zilele de îngrijire medicală au scăzut de la 3 săptămâni la 7 zile. Pe buletinul de analize apare parafa medicului rezident Marius Negru. Însă, medicul recunoaşte doar al doilea diagnostic, nu şi pe primul. „Ştiu că este parafa mea, dar nu eu am pus primul diagnostic, de 3 săptămâni, eu doar am reparat greşeala. Am scris noul diagnostic peste cel vechi, din criză de timp. Eu înţeleg situaţia domnului, dar dacă nu avea mâna ruptă, nu puteam scrie altceva”, susţine medicul a cărui parafă are două diagnostice diferite.

Raport medical făcut în grabă

Reprezentanţii IML Timişoara au făcut un certificat medico-legal în grabă. Mai exact, aceştia spun că Mihai Căluş are nevoie doar de 7 zile de îngrijiri medicale. Asta în condiţiile în care tânărul are mâna în ghips, nasul rupt, ochiul vânăt, iar pe corp, multe contuzii provocate de agresor. Magda Petcu, medicul care a întocmit acest raport, nu a putut fi contactată. La fel s-a întâmplat şi cu şefa IML Timiş, Alexandra Enache, care nu a fost de găsit.

OADOR cere dreptate

Organizaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, condusă de Teodor Raţiu, vrea să se facă lumină în acest caz inceredibil. „Eu nu am mai văzut un asemenea caz. Băiatul este mutilat, iar medicii se contrazic în diagnostice şi certificate medicale. Noi îl vom susţine pe acest tânăr şi în instanţă, unde se va judeca cu cel care l-a bătut”, spune Teodor Raţiu. Pentru a avea probe solide în instanţă, tânărul avea nevoie de mai multe zile de îngrijire medicală, pentru a fi sigur că agresorul va primi o condamnare cu executare. Tocmai de aceea, tânărul nu a făcut încă plângere la poliţie şi aşteaptă ca medicii să îi fac noi investigaţii.

Comentarii

comentarii