Acasă Eveniment Un avion Carpatair a ieșit de pe pistă pe Aeroportul Craiova

Un avion Carpatair a ieșit de pe pistă pe Aeroportul Craiova

611
DISTRIBUIȚI

UPDATE: Pasagerii au sărit din avion, o femeie fiind rănită

 

UPDATE 2: Deoarece aeronava Carpatair nu avea tobogane de urgenţă, contactul pasagerilor cu solul a fost atenuat de… zăpadă

 

Un avion Carpatair fost implicat în dimineaţa zilei de luni, 13 februarie, in jurul orei 10:00, într-un incident pe Aeroportul Craiova.

 În condiţii de ninsoare, aeronava de tip Saab-2000 care efectua zborul Craiova – Timișoara, în timp ce rula în vederea decolării a prins cu roata dreapta un banc de zăpadă fapt care a condus la deraparea aeronavei și ieșirea de pe pistă. 

Avionul s-a oprit în nămeții de zăpadă de pe marginea pistei. În avion erau 50 de pasageri de la bord și membri ai echipajului. Defecțiunile aeronavei sunt in curs de evaluare. În urma acestui incident zborul Craiova – Timișoara de azi fost anulat din cauza condițiilor meteo dificile. ”Carpatair acordă pasagerilor toată asistența necesară pentru rerutarea pe alte zboruri sau mijloace de transport alternative,” se precizează într-un comunicat al companie. 

O pasageră a fost rănită la un picior, ea susţinând că pasagerii au fost nevoiţi să sară din avion, de teama unei explozii, existând miros de gaz. Femeia, Maria Vasilache, afirmă că în avion era un miros puternic de gaz, oamenii s-au speriat, iar în momentul în care au fost anunţaţi că avionul nu va mai decola oamenii au decis să sară din avion, nemaiavând răbdare să fie pusă scara. "Am simţit un miros de gaz, apoi am văzut cum avionul a derapat. Am fost nevoiţi să coborâm fără scară şi în acel moment a căzut cineva peste mine. Era zăpada foarte mare, până la brâu", a spus femeia. Ea s-a rănit la piciorul drept, iar la ora transmiterii acestei ştiri aşteaptă în aerogara avionului sosirea unei ambulanţe.

 

Deoarece aeronava Carpatair nu avea tobogane de urgenţă, contactul pasagerilor cu solul a fost atenuat de… zăpadă

Procedurile standard pentru cazurile de urgenţă impun în mod expres aplicarea procedurii de evacuare de urgenţă a prin folosirea tuturor ieşirilor aeronavei aşa cum s-a şi procedat şi în acest caz. „Normele de aviaţie civilă care reglementează proiectarea şi construcţia aeronavelor stabilesc obligativitatea dotării ieşirilor de urgenţă cu tobogane doar pentru aeronavele mari, în speţă pentru acele aeronave care au uşile de evacuare la înălţimi de peste 1.8 m. Aeronavele regionale de dimensiuni mici care au uşile de evacuare la înălţimi sub 1.8 m nu sunt prevăzute cu tobogane prin normele de certificare. Trebuie precizat de asemenea ca în momentul evacuării aeronavei în jurul aeronavei erau prezente troiene de zăpada de aproximativ 1 metru ceea ce a făcut ca contactul cu solul în momentul în care pasagerii părăseau aeronava să fie atenuat. Informaţiile privind mirosul de kerosen şi fum sunt asociate cu momentul producerii incidentului. La intrarea aeronavei în troienele de pe marginea pistei, prin inhalarea zăpezii în motoarele aflate in funcţiune s-a produs fum care s-a resimţit în scurt timp şi în cabina de pasageri, dovadă că după oprirea motoarelor fumul a dispărut imediat,” se precizează într-un comunicat al Carpatair.

 

 

Comentarii

comentarii