Acasă Actualitate Un concert și un dialog de excepție în seria „La UVT, Cultura...

Un concert și un dialog de excepție în seria „La UVT, Cultura este Capitală!”: Andrei Vieru și Sergiu Klainerman, la Universitatea de Vest din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 22 iunie, începând cu ora 18:30, Andrei Vieru, unul dintre cei mai importanți pianiști ai României, ne va încânta cu un concert aparte de pian, organizat în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara.

Joi, 23 iunie, începând cu ora 18:00, Sergiu Klainerman, un matematician de elită, va dialoga cu muzicianul Andrei Vieru în jurul unei teme cu totul aparte: „Tentațiile totalitare ale lumii în care trăim”. Discuția va fi moderată de profesorul și criticul literar Mircea Mihăieș și va avea loc în amfiteatrul A01 al Universității de Vest din Timișoara.

Andrei Vieru s-a născut într-o familie de muzicieni: tatăl lui a fost compozitorul Anatol Vieru, iar mama lui este muzicolog. După terminarea Conservatorului din București, a urmat cursuri cu Carlo Zecchi la Salzburg și Lev Naoumov la Moscova. Este de asemenea unul dintre elevii străluciți ai pianistului Dan Grigore. Este prezent pe numeroase scene internaționale, în Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia și Canada. La Timișoara va interpreta:

  • J.S. Bach Partita n° 6 în mi minor BWV 830
  • J.S. Bach Fantezia cromatică și fuga BWV 903
  • Franz Schubert 6 momente muzicale

Sergiu Klainerman este un matematician american de origine română cunoscut pentru contribuțiile sale la studiul ecuațiilor diferențiale hiperbolice și al relativității generale. În prezent, este titularul catedrei de matematică Eugene Higgins de la Universitatea Princeton, unde a predat începând din 1987. Între anii 1980 și 1987, a fost membru al corpului profesoral al Universității New York.

Despre eveniment, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea, a declarat: Reflecția, muzica, științele se pot înscrie într-un dialog aparte, ce stă sub semnul culturii înalte. Săptămâna aceasta, la Universitatea de Vest din Timișoara vor veni două personalități remarcabile: Andrei Vieru și Sergiu Klainerman. Dacă în prima seară ne vom bucura de un concert aparte, susținut de Andrei Vieru, în cea de-a doua vom participa la un dialog cu adevărat interdisciplinar, în care două minți strălucite, cu o pregătire ce aduce laolaltă domenii diverse, de la muzică la matematică, vor dialoga în jurul unei teme cât se poate de provocatoare. Îi așteptăm pe timișoreni să ne fie alături și suntem convinși că vor avea parte de o experiență realmente specială, pentru că La UVT, Cultura este Capitală!

Evenimentul va fi deopotrivă transmis live pe pagina de Facebook a UVT.

Seria de conferințe ,,La UVT, Cultura este Capitală!” face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană, are ca finanțator principal Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

Comentarii

comentarii