Acasă Actualitate Un consilier local cere primarului Robu să spele praful de pe străzile...

Un consilier local cere primarului Robu să spele praful de pe străzile din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Norul de praf saharian care a plutit deasupra Timișoarei la începutul săptămânii trecute a ajuns și la sol. Totul a fost acoperit de particule fine de praf, străzi, case, mașini. Autoritățile locale i-au lăsat însă, din nou, pe timișoreni cu ochii (și plămânii) în praf. Nici vorbă de a începe de urgență spălarea străzilor (măcar a celor principale) pentru ca praful să nu fie răscolit de mașini. Ar fi fost de ajuns o simplă solicitate a primăriei pentru ca Retim să se apuce de lucru. Dar cum primarul era în Portugalia, nimeni nu a făcut nimic.

Consilierul local Daniel Idolu este singurul care a trecut la acțiune și, pentru că doar atât poate face, a transmis o interpelare către primarul Nicolae Robu referitoare la ”igienizarea /spălarea străzilor din Timişoara, efectuate de Retim Ecologic Service S.A. până la data de 15 iunie 2018”.

” Calitatea de a fi Capitală Culturală Europeană, atrage după sine şi o responsabilitate  în ceea ce înseamnă un oraş curat.

În trecut, acţiunea de spălare a străzilor era o preocupare constantă a autorităţii publice locale, acest lucru conferind oraşuluiTimişoara un aer civilizat.

 Consider că este absolut necesară reluarea acţiunii de spălare a străzilor din Timişoara şi întreţinerea curată a acestora, având în vedere efectele benefice asupra sănătaţii locuitorilor şi imaginii de ansamblu a oraşului.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a sănătăţii, s-a consemnat că Timişoara se află printre cele mai poluate cu pulberi (praf) oraşe din România, iar în consecinţă, Comisia Europeană a avertizat  România că va fi sancţionată cu amenzi de sute de mii de euro pe zi, pentru depăşirile repetate ale normelor de poluare. 

Particulele de praf din atmosferă se pot observa chiar şi cu ochiul liber doar printr-un simplu test, accesibil oricărui cetaţean din Timişoara. Este suficient ca autoturismul să fie spălat, pentru a observa că în cursul zilei curente să se depună pe autoturism  un strat consistent de praf, acţiunea de spălare a maşinii devenind astfel inutilă.

Faptul că angajaţii societăţii de salubrizare Retim Ecologic Service SA nu au început să spele străzile din Timişoara, este evident observând străzile oraşului.

O simplă plimbare cu maşina prin Timişoara confirmă cele afirmate.

Norul de praf saharian, împreună cu măturile lucrătorilor de la salubrizare ne-au facut în ultimele zile să inhalăm un aer greu, plin de particule, ce poate avea repercursiuni negative asupra sănătăţii populaţiei.

Oraşul este murdar, plin de praf, iar noroiul şi praful acumulat pe carosabil şi pe marginea acestuia, tot mai greu de suportat. La toate acestea, se adaugă noxele din traficul auto, generat şi din congestia traficului rutier.

Reducerea suspensiilor de praf poate fi redusă în mare parte daca se respectă contractul nr.15414/31.07.2006, încheiat între Primăria Municipiului Timişoara şi Retim Ecologic Service SA şi dacă biroul de salubrizare al Primăriei Municipiului Timişoara ar solicita Retim-ului prin comandă, acţiuni de spălare a carosabilului.

În acest sens, solicit  să se ia măsuri, ca până în data de 15 iunie, să se emită comenzi pentru spălarea efectivă a străzilor principale din oraş (cel puţin a celor cu patru benzi de circulaţie), conform unui grafic de intervenţii zilnice. După 15.06, în conformitate cu obligaţiile contractuale asumate de Retim Ecologic Service SA, aceştia să întreprindă regulat acţiuni de spălare şi stropire a carosabilului.

Consider că spălarea străzilor ar trebui să se facă conform prevederilor din Legea 101/2006, art.2, privind serviciul de salubrizare a localităţilor ,,Serviciul public de salubrizare a localităţilor, denumit în continuare serviciu de salubrizare, se organizează pentru satisfacerea nevoilor populaţiei, ale instituţiilor publice şi ale operatorilor economicide pe teritoriul respectivelor unităţi administrativ-teritoriale, ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau ale asociaţiei de dezvoltare intercomunitară, după caz.’’

În cazul în care prestatorul de servicii nu respectă obligaţiile contractuale, solicit administraţiei Primariei Municipiului Timişoara să aplice Cap.X, Sancţiuni, Art.23.

Putem avea un oraş curat, dar pentru aceasta este necesară implicarea organizată şi intensă a Retim Ecologic Service SA”, susține consilierul local PSD Daniel Idolu.

Comentarii

comentarii