Acasă Actualitate Un elev român din trei știe ce înseamnă reciclarea deșeurilor. Hârtia și...

Un elev român din trei știe ce înseamnă reciclarea deșeurilor. Hârtia și cartonul, principalele reciclabile

DISTRIBUIȚI

Doar 30% dintre elevii din România au participat la programe în care au învățat despre importantă colectării selective și reciclarea deșeurilor, arată o analiză Clean Recycle.

Cele mai mari cantități deșeuri sunt generate de școlile din marile orașe, iar majoritatea acestora sunt menajere, carton și hârtie, ambalaje de plastic, PET-uri sau sticlă, potrivit datelor analizate.

În 2007, doar 0,4% dintre deșeurile municipale erau reciclate. Procentul a urcat la puțin peste 11% în 2019.*

În fiecare an, începutul de an școlar readuce în prim – plan problema colectării selective a deșeurilor în unitățile de învățământ, în condițiile în care acestea sunt generatoare importante de deșeuri de ambalaje. Doar 30% dintre elevii din România au participat la programe (în general organizate de diferite entități private sau platforme ONG), în care au învățat despre importantă colectării selective și reciclarea deșeurilor, arată o analiză Clean Recycle.

Școlile fac parte din instituțiile publice cu cele mai mari cantități de deșeuri generate anual, dar infrastructură de management a acestora este deficitară, mai arată analiză. Autoritățile locale sunt cele care sunt obligate să pună la dispoziția școlilor pubele special colorate, în care elevii și profesorii să poată colecta selectiv.

Cele mai mari cantități de deșeuri sunt generate de școlile din marile orașe, iar majoritatea sunt deșeuri menajere, carton și hârtie, ambalaje de plastic, PET-uri sau sticlă, potrivit datelor Clean Recycle.

“Comportamentul eco-responsabil începe din școală. Elevii trebuie îndrumați și informați cu privire la importantă protejării mediului, ceea ce implică și învățarea colectării selective și reciclarea deșeurilor încă din școală. Este un proces care trebuie să devină o normalitate și să facă parte din viețile noastre. Economia circulară contribuie la o economie sustenabilă și un viitor mai bun, pentru toți,” declara Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle.

Doar 11% dintre deșeurile municipale sunt reciclate

Față de 2007, când doar 0,4% dintre deșeurile municipale erau reciclate, procentul a ajuns la peste 11% în 2019. Din anul 2025 însă, țintele impuse de Uniunea Europeană vor fi de 55%, iar România va avea de recuperat inclusive decalajul educațional, pentru a putea îndeplini țintele de mediu.

Hârtia și cartonul sunt principalele deșeuri de ambalaje generate în România, urmate de plastic, lemn și metal. În ceea ce privește reciclarea plasticului, România a cunoscut un avans considerabil privind valorificarea acestui tip de ambalaj periculos pentru mediu. În 10 ani, cantitatea de plastic reciclat a crescut de la 15% în 2008, la 43% în 2018.

 

 

 

Comentarii

comentarii