Acasă Actualitate Un eveniment important pentru istoria Universității de Medicină Timișoara a avut loc,...

Un eveniment important pentru istoria Universității de Medicină Timișoara a avut loc, miercuri seara, la Clubul Hyperion

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara (UMFT) și Editura Victor Babeș au lansat lucrarea științifică specială ”Curs liber de cultură medicală generală. Arta diagnosticului și simțul clinic”, la Clubul Hyperion al UMFT, miercuri 8 ianuarie 2020, de la ora 17.00.

Evenimentul a trezit un interes foarte mare, sala fiind plină de doctori, studenți la medicină și de publicul larg interesat de fenomenul medical.

Autorul lucrării științifice este regretatul profesor academician doctor Pius Brînzeu, fost rector al Institutului de Medicină Timișoara, actuala UMFT.

Cartea a fost scrisă în colaborare cu academician Octavian Fodor, prof. dr. Eduard Pamfil, prof. dr. Mișu Anghelescu și prof. dr. docent Constantin Caloghera.

Prof. univ. dr. emerit Dan V. Poenaru, directorul Editurii Victor Babeș, moderatorul manifestării, a explicat: ”În anul 1966, academicianul Pius Brânzeu, rectorul Institutului de Medicină Timișoara, a avut o inițiativă generoasă, instructivă și îndrăzneață care s-a numit Curs liber de cultură generală medicală. Cursul s-a desfășurat până în anul 1972 și se ținea în Amfiteatrul Mare -actuala Aula Magna -și auditoriul era format din studenți, cadre didactice și public din oraș, în număr foarte mare.

Temele abordate erau diverse: Jurământul lui Hipocrate, Limbajul medical, Importanța cunoașterii în medicină, Tradiție, actualitate și maestru în medicină, Simțul clinic și arta diagnosticului, etc.

Cursul a fost susținut de cadre didactice de prestigiu din Timișoara, dar și din alte centre medicale, cum au fost academician Octavian Fodor, academician Ștefan Milcu, prof. Roman Vlaicu sau prof. George Emil Palade, viitorul laureat al Premiului Nobel pentru medicină.

Volumul de față a fost reprodus după o lucrare apărută în 1967, la Litografia Institutului de Medicină Timișoara, condusă de un foarte bun specialist tipograf -Nicolae Szehi”.

În cuvântul său, rectorul UMFT, Marius Raica, i-a mulțumit prof. Dan Poenaru că a avut ideea foarte bună de a edita această lucrare științifică.

 ”Ne aflăm aici la un eveniment important pentru istoria UMF Timișoara. Îi mulțumesc prof. Dan Poenaru că a avut această idee de a tipări cartea, la care am aderat imediat. Prof. Poenaru a avut ideea, a pus-o în practică și tot m-a amenințat că în 8 ianuarie, la ora 17.00, o lansăm. Mă bucur să văd volumul în forma lui tipărită. E clar că va fi o bucurie pentru cei care îl vor citi. Sunt convins că toți se vor bucura, lecturând paginile acestei cărți. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la editarea acestui volum”, a spus prof. Raica.

Redăm în continuare și o parte din Cuvântul înainte semnat de prof. univ. dr. Pius Brânzeu, la prima editare:

”În acest volum apar primele lecții dintre care o parte sunt grupate în jurul diagnosticului clinic -ce este simțul clinic, spiritul de observație și metoda observației în medicină sau baza logică a diagnosticului. În rest, tematica este disparată, ceea ce intră în caracterul cursului…. Acest curs a constituit și constituie un stimulent pentru cadrele noastre didactice Nicăieri vechiul dicton al lui Seneca ”Învățându-i pe alții, înveți!” nu este poate mai valabil decât aici. Idea aceasta pe care o găsim în scrisorile adresate lui Lucilius este profundă și perenă, pentru că din hrana pe care o aduni pentru alții hrănești și din ce dai devii bogat. Asupra acestui lucru îi invit la meditație și pe studenți și pe cadrele didactice”

Despre volum au mai vorbit prof. univ. dr. Ioan Romoșan și prof. univ. dr. Pia Brânzeu.

Comentarii

comentarii