Acasă Economic Un fenomen ciudat în agricultura din Timiș și Arad: albirea spicelor de...

Un fenomen ciudat în agricultura din Timiș și Arad: albirea spicelor de grâu. Explicaţia specialiştilor

DISTRIBUIȚI

În mai multe zone din Timiș și din județul Arad, în 2020, a apărut un fenomen ciudat în cultura de grâu: spicele s-au albit, de obicei în vetre marginale. Specialiștii Bayer Timiș susțin că este pentru prima oară când au întâlnit această caracteristică la grâu și la toate soiurile, fie că sunt aristate, fie că nu.

În prima fază s-a crezut că e rezultatul atacului unor dăunători, dar în urma analizelor amănunțite, nu s-a descoperit nici o urmă de atac sau de patogen, nici măcar înțepături de insecte. Grav este că spicul se usucă din vârf. E un fel de absorbție a spicului de sus în jos, totul pe o puternică secetă pedologică.

Spicul elimină o parte din spic

De ce se întâmplă acest fenomen? Inginerul agronom Daniel Grosz, directorul regional vest Bayer, a explicat: ”Grâul intră într-un consum foarte mare și suntem pe un deficit hidric de secetă pedologică persistentă. Din septembrie 2019, până în luna mai 2020, avem un deficit de apă în zona Comloș Timiș, de 145%.

Acest fenomen de albire a spicului apare pe terenurile care au un strat în textură la 60-70 cm cu nisip. Atunci gestiunea apei în sol este zero. Apa s-a dus și nu a mai rămas nimic. Acum grâul a intrat pe consum, iar sistemul radicular este superficial, fiindcă nu a reușit să pătrundă în adâncime.

Așadar, e o manifestare fiziologică dată de seceta pedologică sub influența condițiilor de sol. Unde sunt văi cu nisipuri, pur și simplu planta așa gândește să reducă anul acesta producția. E ceva inedit. Acum spicul elimină o parte din spic.

Automat tot ceea ce înseamnă vârf a fost afectat”. Efectele sunt destul de grave. În prima fază, planta și-a eliminat toți frații, iar acum are loc absorbția de sus în jos. De asemenea, diferențele de temperatură și-au spus cuvântul. În luna aprilie, au fost și minus 3, minus 4 și minus 5 grade, chiar în perioada în care spiculețul se afla în faza de primordie, de formare.

Amintim că un alt fenomen ciudat și pentru prima dată înregistrat în Timiș a fost faptul că nu a căzut deloc zăpadă în această iarnă. De obicei, într-un an normal, când mai sunt precipitații, deși există secetă atmosferică, grâul elimina spiculețele bazale, le absorbea. Nu le mai lega.

”Acum, tot ce e vârf de spic a fost afectat și nu îl observi clar decât în această perioadă, când se maturizează. Spicul s-a dezvoltat mai departe cât a putut, dar atât a putut. Totuși sunt soiuri care au tolerat mai bine aceste diferențe de temperatură și amplitudini, care s-au ridicat în unele cazuri și la 25 de grade, de la zi la noapte.

Pe unii i-am auzit spunând că albirea spicului e din cauza carenței de cupru, dar această carență ori o ai în toată sola, ori nu o ai. Nu se poate să se manifeste numai în vetre. Albirea spicelor este clar legată de ce ai în sol ca textură, de temperatura scăzută în aer și de secetă.

Ca efect secundar se poate lega cu o carență de cupru că nu există apă în sol, dar asta e o chestiune conexă, la efectul principal care este seceta. De la o zi la alta acum văd tot mai multe spice că se albesc, la sfârșitul lunii mai începutul lunii iunie”, a conchis Daniel Grosz.

Comentarii

comentarii