Acasă Politica Un fost pilot din Timiş, Nicu Fălcoi, susţine că ministrului Apărării îi...

Un fost pilot din Timiş, Nicu Fălcoi, susţine că ministrului Apărării îi zboară avioanele americane „pe lângă” realitate

1935
DISTRIBUIȚI

Senatorul de Timiş Nicu Fălcoi (USR) consideră că recentele referiri ale ministrului Apărării Naţionale Adrian Ţuţuianu la perspectiva de a achiziţiona în următorii ani avioane de luptă F 35 denotă necunoaşterea crasă de către acesta a realităţilor domeniului în fruntea căruia se află.

„Dacă evaluăm lucrurile dintr-o perspectivă profesionistă şi ne raportăm la resursele pe care ni le pune la dispoziţie bugetul Apărării, rezultă că spusele ministrului Ţuţuianu reprezintă doar declaraţii fantasmagorice, care nu au nimic în comun cu realitatea. În calitate de fost pilot, evident că îmi doresc pentru colegii mei mai tineri să utilizeze tehnologie de ultimă generaţie şi să aibă în dotare cele mai bune avioane de luptă din lume, dar asta nu înseamnă că ar trebui să ne lansăm în declaraţii populiste, care ne-ar putea afecta credibilitatea”, spune senatorul Nicu Fălcoi.

România a anunţat recent că va achiziţiona tehnică militară în valoare de aproximativ 9,3 miliarde euro.

„Nu trebuie să uităm că acest buget a fost alocat pentru a fi cheltuit în următorii 10 ani. (…). Probabil preţul/aparat va mai scădea în următoarea perioadă, dar nu este realist să ne aşteptăm la scăderi dramatice. În plus, pentru a înţelege corect ce presupune achiziţionarea unui astfel de tip de tehnică de luptă este important de reţinut că preţul de achiziţie se referă nu numai la costul propriu-zis al unui aparat de zbor, ci include şi toate cheltuielile conexe: pregătirea personalului, asigurarea variantelor de înarmare, asigurarea mentenanţei etc”, precizează Nicu Fălcoi.

Şi pentru că nu avem bani destui, s-a luat decizia achiziţionării unei prime escadrile de avioane F 16, dar dacă se va merge mai departe pe ideea înzestrării aviaţiei noastre cu avioane de luptă F 16, atunci cele 36 de avioane anunţate de domnul ministrul Ţuţuianu nu acoperă nici pe departe nevoile de apărare ale spaţiului aerian al României.

„Nu trebuie să uităm că România a modernizat 110 avioane MIG 21, acesta fiind numărul de avioane necesar pentru acoperirea spaţiului aerian al ţării”, mai spune senatorul de Timiş.

Dacă fostul pilot timişean ar fi negociat condiţiile în care se vor investi cele circ 6,1 miliarde de euro în rachete de tehnologie americană, ar fi încercat să facă astfel încât România să beneficieze cât mai mult de pe urma acestei investiţii.

„Spre exemplu, să primească gratis (de ce nu) şi 5 escadrile de avioane F 16 (60 de avioane). Evident că acestea nu ar fi putut să fie aparate de zbor noi, dar partenerii americani ne-ar fi putut oferi şi sprijinul şi know-how-ul necesare modernizării tehnologice, utilizând pentru aducerea lor la cele mai recente standarde facilităţile industriei româneşti”, explică Nicu Fălcoi.

Comentarii

comentarii