Acasă Editorial Un ”idiot util” la Timișoara

Un ”idiot util” la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Universitatea de Vest din Timișoara continuă seria de conferințe excepționale, având drept invitați savanți, scriitori de renume internațional, laureați ai Premiului Nobel. Mai numeroase ca în alți ani, perfect explicabil dat fiind faptul că Timișoara este Capitală Europeană a Culturii în 2023, aceste evenimente sunt, de fapt, câte o perlă în plus la coroana spirituală care trebuie să încununeze Timișora în acest an. De fiecare dată, personalității care susține conferința i se decernează și titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest. Practica decernării acestui înalt titlu academic nu este nouă în Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie fiind inițiatoarea acestui stil de promovare a valorilor locale prin combinarea lor cu valorile recunoscute internațional.

Ultima personalitate invitată, în 6 și 7 iulie 2023, a fost economistul american Eric Maskin, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, în 2007. Într-un mare cotidian al țării (Adevărul, on-line, 10.07.2023, citatele următoare sunt preluate), un articol amplu redă părerea marelui profesor de la Harvard despre ”războiul din Ucraina” în timpul dialogului cu publicul, care a succedat conferința pe teme economice. Iată și titlul articolului, apărut în preziua începerii summitului NATO de la Vilnius (!!!), unul dintre cele mai importante din acest secol, pentru că se discută noile cereri de intrare din partea țărilor vecine care se consideră amenințate de molohol putinist: ”Soluția unui economist de Premiul Nobel pentru încheierea războiului din Ucraina: oprirea extinderii NATO”!

Din declarațiile făcute de către cetățeanul american Eric Maskin rezultă clar reproșul făcut propriei sale țări cât și Occidentului că nu au ajutat Rusia după colapsul URSS-ului din anii ’90, spre deosebire de imensul ajutor acordat Germaniei (de Vest, aș adăuga eu, pentru că Germania de Est a fost ”ajutată” de URSS!!!) după 1945. Iată cum explică domnul Maskin putința unirii nerealizate: „Avem toate motivele să credem că atunci când Uniunea Sovietică a căzut, Rusia ar fi putut deveni un aliat al Vestului. Împărtășesc o cultură similară (n.n.???). Erau foarte multe schimburi științifice, cercetătorii ruși și cercetătorii din Vest împărtășeau multe valori comune. Existau toate motivele pentru a crede că era posibil pentru Rusia să fie parte din comunitatea vestică, poate chiar să se alăture Uniunii Europene. Totul părea posibil, dar acest colaps economic din anii 1990 a pus în pericol toate aceste idealuri”.

Vinovaţi pentru ratarea acestui ”ideal” de împărtășire a ”valorilor comune” nu ar fi decât SUA și Occidentul, refacerea Rusiei datorându-se lui Vladimir Putin ”Putin a ajuns la putere și a reușit să stabilizeze economia”. Care Putin în prezent vede în Occident un dușman „din cauza atitudinii noastre față de NATO”, adică a extinderii NATO către Rusia. În opinia nobelistului american ”extinderea NATO nu oferă Vestului mai multă siguranță în zilele noastre”. Concretizează cu exemplul aderării Suediei: ”Dacă Suedia se alătură NATO, n-o să facă Suedia să fie mai sigură. Rusia n-o să invadeze niciodată Suedia”.

Cu privire la ”războiul din Ucraina” marele economist afirmă: ”Bineînțeles, nu putem opri războiul decât dacă Putin le spune rușilor că au obținut un beneficiu semnificativ. Altfel, Putin și-ar pierde suporterii. Un lucru pe care îl putem da este siguranța că nu vom extinde NATO în continuare. Acest lucru ar fi minunat din punctul lui de vedere și nu ne face pe noi semnificativ mai slabi. Cred că este un principiu mai general. Găsirea a ceva la care ești dispus să renunți, care nu e atât de important, în schimbul opririi unui conflict care este important pentru tine este o idee bună”. Mai că nu și-a dat cu părerea să ieșim și noi, România, din NATO! Sau o fi spus și asta, într-un cadru mai intim?

Părerea domnului Maskin este ” bazată pe bunul simț, dar și pe teoria jocului”. Așa să fie! Eu aș îndrăzni să spun că este bazată și pe declarațiile ucigașului de copii Vladimir Vladimirovici Putin și ale bandelor sale. Acesta este discursul putinist, încă de la invadarea Georgiei și Crimeii! Diferă doar termenul de ”război” utilizat de savant, în dauna celui de ”operațiune specială” utilizat de criminalul Putin, realitatea faptelor relevând, din nefericire, o ”operațiune” criminală de lungă durată.

Apoi, cred că trebuie ținut cont, în primul rând, de părerea cetățenilor Suediei, ai Finlandei, ai Ucrainei, ai Moldovei, ai Georgiei! Poate știu ei ce știu, își amintesc cum era încă de pe vremea marelui Stalin, poate că au motive (sigur au!!!) să dorească atât de imperativ umbrela NATO!

Nicio acuzație la adresa lui Putin în citatele care redau părerea de ”bun-simț” a marelui economist american. Mai mult sau mai puțin evident (depinde ce, cine și cum citește aceste declarații) reiese că pentru actuala barbarie, care are loc la doi pași de România, sunt de vină doar SUA și Occidentul!!!

Vladimir Ilici Lenin, inventatorul termenului de ”idiot util”, mai bine spus creatorul conceptului de ”idiot util”, ar fi fericit să îl asculte pe domnul profesor Eric Maskin! Ce să mai spunem de gloriosul în uciderea a zeci de milioane de oameni nevinovați, Iosif Vissarionovici Stalin! Termenul se referea la acele personalități de renume mondial, care proslăveau Comunismul sovietic, în lumina colosalei propagande care a împânzit mapamondul după intaurarea terorii roșii în Rusia. O făceau mai mult sau mai puțin benevol, spre deosebire de ”tovărășii de drum”, acele personalități înregimentate, recompensate chiar, în diferite structuri comunistoide și utilizate atâta vreme cât erau de folos cauzei partidului unic, promotor al ”revoluției mondiale”.

Că uriașa dezinformare de tip kaghebist comunist a renăscut odată cu venirea la putere a celui mai mare admirator al lui Stalin, mă refer la ”cekistul” Putin, este un fapt indubitabil, pe care îl trăim zi de zi și noi românii, abonați la diferitele rețele sociale. Că au reapărut ”tovarășii de drum”- a se vedea cazul fostului cancelar al Germaniei – este de mult evident. Cum este și cazul ”idioților utili”, mă refer la acei actori, sportivi francezi și americani, ”prieteni” cu ”Vladimir”.

Acești ”idioți utili”, acești ”tovarăși de drum”, spre meritul (sic!) aparatului de propagandă putinist, sunt tot mai numeroși, fie că sunt de la noi, fie că sunt de aiurea. Cu cât sunt mai premiați, mai cunoscuți, cu atât sunt mai ascultați, devenind adevărați ”influenceri”! Capetele hidrei comuniste par nenumărate, otrava emanată din ele intoxică în continuare întreaga omenire!

Comentarii

comentarii