Acasă Actualitate Un important proiect de promovare a folclorului în rândul elevilor din clasele...

Un important proiect de promovare a folclorului în rândul elevilor din clasele primare are loc la Școala nr. 2

DISTRIBUIȚI

Un important proiect de promovare a folclorului în rândul elevilor din clasele primare are loc la Școala nr. 2, de pe strada Mureș nr. 8, din Timișoara. Astfel, sub coordonarea a trei tineri instructori, Sebastian Schein, Ovidiu Bogdan și Diana Mureș, foști dansatori la Ansamblul Timișul, copiii se reunesc după terminarea cursurilor în sala de sport și învață dansurile folclorice celebre, cum sunt hora, brâul, sorocul sau ardeleana. Fiindcă elevii sunt talentați și au învățat repede, ei au ajuns să dea primul spectacol la ruga de la Iohanesfield.

„Obiectivul principal este promovarea folclorului și tradițiilor în rândul elevilor de la oraș, unde acestea sunt ignorate, de obicei. Avem proiecte îndrăznețe. De exemplu, pentru prima oară copiii au dansat la o rugă. S-a întâmplat la Iohanesfield, cu două duminici în urmă, de Sfântul Petru și Pavel, dar vom avea spectacole și în Parcul Rozelor, împreună cu elevii din cadrul școlilor de la sat. Copiii învață multe dansuri tradiționale nu numai din zona Banatului, ci și din celelalte regiuni ale țării: Moldova, Ardeal, Dobrogea sau Oltenia. Vom avea și concursuri cu copiii din aceste zone. Vom da și premii. La spectacolul de la Iohanesfield a ieșit extraordinar. Nici nu ne așteptam să meargă așa bine, iar elevii să danseze așa frumos și spectaculos. Au adunat foarte multe aplauze de la spectatori. Acolo au dansat un brâu, o horă și o ardeleană”, a explicat Sebastian Schein.

„Noi le arătăm copiilor cum să danseze. Ne place să îi învățăm pe elevi. Ne jucăm cu ei și ne împrietenim, apoi, le arătăm pașii la brâu, ardeleana, sorocul sau hora și la multe alte dansuri foclorice tradiționale românești”, a explicat Diana. Prof. Ileana Crăciun, directorul adjunct al Școlii nr. 2, a subliniat că proiectul este foarte important pentru elevi, nu numai pentru că ei vin cu mare plăcere să învețe dansurile tradiționale românești, dar această activitate extrașcolară este și o modalitate eficientă de promovare a folclorului românesc autentic, copiii fac mișcare și, în același timp, se distrează în timpul liber. Părinții sunt foarte încântați de proiect și vin cu mare bucurie să îi admire pe elevi cum fac spectacol.

Comentarii

comentarii