Acasă Eveniment Un milion de euro despăgubiri. Atât cere familia bărbatului care a murit...

Un milion de euro despăgubiri. Atât cere familia bărbatului care a murit după ce ar fi fost bătut crunt de un poliţist local din Arad

DISTRIBUIȚI

Familia bărbatului care la mijlocul lunii iulie a murit după ce ar fi fost torturat de un poliţist local solicită despăgubiri morale de un milion de euro de la Primăria Arad, în timp ce anchetatorii au făcut, marţi, reconstituirea morţii.

Avocatul familiei victimei, Cosmin Todorescu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că Primăria Arad trebuie să răspundă pentru “fapta abuzivă” a poliţistului local aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

“Familia a decis să se constituie parte civilă şi să introducă în cauză, în calitate de parte responsabilă civilmente, Municipiul Arad, prin reprezentant legal, prin primar. Cu privire la inculpat, el se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu la momentul comiterii faptei abuzive şi răspunde în solidar, însă nu este solvabil”, a declarat avocatul familiei.

 Cosmin Todorescu a precizat că suma de un milion de euro solicitată drept despăgubiri morale se poate modifica pe parcursul urmăririi penale, inclusiv până la primul termen de judecată.

Contactaţi de AGERPRES, reprezentanţii Primăriei Arad au declarat că deocamdată nu le-au fost aduse la cunoştinţă pretenţiile financiare ale familiei victimei.

Pe de altă parte, marţi a avut loc reconstituirea morţii bărbatului bătut. “Avem o stare de fapt lămurită, dar reconstituirea se efectuează la finalul urmăririi penale, după ce avem suficiente probe. Inculpatul a recunoscut în parte faptele, a recunoscut că a lovit, dar nu toate loviturile. Probabil doreşte o schimbare de încadrare juridică, din tortură, în lovituri cauzatoare de moarte”, a declarat procurorul criminalist Pavel Palcu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.

Polițistul local a fost arestat la începutul lunii La începutul lunii octombrie, un poliţist local în vârstă de 29 de ani din municipiul Arad a fost arestat preventiv pentru tortură urmată de moartea victimei, după ce în 14 iulie a ridicat de pe stradă un bărbat care ar fi fost agresiv cu trecătorii şi l-a dus la sediu pentru a fi amendat, însă acolo l-ar fi bătut crunt, victima suferind, între altele, ruptură de cord.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, în 5 octombrie, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, în seara zilei de 14 iulie o persoană sunase la Poliţia Locală pentru a sesiza “comportamentul agresiv” al unui bărbat ce ar fi consumat substanţe halucinogene din pungă şi ar fi agresat trecătorii. A intervenit un echipaj format din trei poliţişti locali, “care, după ce au imobilizat şi încătuşat persoana vătămată prin folosirea forţei fizice, au condus-o la sediul Direcţiei Generale Poliţia Locală Arad, în vederea identificării şi sancţionării contravenţionale”.

“La sediul DGPL Arad, situat pe Calea Victoriei din municipiul Arad, echipajul ajunge la ora 20,10, unde în parcarea interioară, doi dintre membrii echipajului exercită acte de violenţă asupra persoanei vătămate, care era încătuşată cu mâinile la spate. Agentul L. F-N i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri cu piciorul în zona capului, iar agentul G.C. i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu piciorul în partea posterioară, înainte ca aceasta să fie condusă în sediu, aspecte surprinse de camerele de supraveghere video instalate pe exteriorul clădirii. Ulterior, persoana vătămată, încătuşată cu mâinile la spate, a fost condusă de către agentul L. F-N în incinta sediului, într-un birou care nu este prevăzut cu sistem de supraveghere video. În interior, agentul L F-N a exercitat acte de violenţă asupra persoanei vătămate, iar aceste aspecte au fost înregistrate de camerele de supraveghere video instalate în incinta sediului. Din imagini se poate observa că agentul avea în mâna dreaptă un obiect, care e posibil să facă parte din dotarea acestuia, respectiv o tonfă”, se arăta în comunicat.

Conform sursei citate, la ora 20,42, la sediul Poliţiei Locale a sosit un echipaj medical din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, chemat de unul dintre poliţişti, iar la ora 20,55 a sosit şi un echipaj SMURD. Bărbatul este scos pe targă 15 de minute mai târziu şi transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, unde a doua zi a decedat. Iniţial, s-au făcut cercetări pentru ucidere din culpă şi s-a dispus efectuarea necropsiei, iar medicii legişti au constatat că “moartea victimei a fost violentă”. S-a constatat că victima suferise o intoxicaţie acută cu o substanţă neidentificată, dar şi faptul că avea “leziuni traumatice externe, care au putut fi produse prin lovire cu şi de corpuri dure/planuri dure”, scrie digi24.ro.

Comentarii

comentarii