În cadrul expoziției „Între memorie și uitare. Familii nobile din Banat în perioada modernă”, marți, a avut loc un moment cu totul special: un tur ghidat care a reunit muzeografii de ieri și de azi ai Muzeului Național al Banatului Timișoara.
Evenimentul a fost mai mult decât o simplă întâlnire profesională – a fost un omagiu adus celui care a plantat primele semințe ale acestei instituții: comitele Ormos Zsigmond.
”Generozitatea și viziunea acestui nobil au pus bazele muzeului nostru, transformând dragostea sa pentru Banat într-o moștenire nepieritoare”, este mesajul reprezentanților Muzeului Banatului.
Acest tur ghidat, realizat în memoria sa, a fost marcat de prezența unor oameni care au dedicat ani de muncă și pasiune patrimoniului bănățean. Este vorba de Elena Miklósik, Marcela Oprescu, arh. Liliana Roșiu, Nicoleta Demian, Zoran Marcov, Ciprian Glavan, Luminița Paul și coordonatorul expoziției, Marius Cornea.
”Fiecare detaliu al acestui tur ne-a amintit că istoria pe care o păstrăm nu este doar despre trecut, ci și despre viitor. Un gând pios pentru comitele Ormos Zsigmond – cel care a dăruit Banatului mai mult decât un muzeu: o punte către identitatea noastră culturală. Noi, cei de astăzi, purtăm cu mândrie flacăra pe care el a aprins-o, hotărâți să ducem mai departe povestea sa, o reverență pentru trecut și o promisiune pentru viitor.”, este mesajul conducerii Muzeului Banatului Timișoara.