Acasă Actualitate Un nou focar de pestă porcină la o fermă a companiei Smithfield...

Un nou focar de pestă porcină la o fermă a companiei Smithfield din Timiş. Aproape 20.000 de porci vor fi sacrificaţi

DISTRIBUIȚI

Un nou focar de pestă porcină a fost depistat la o fermă a companiei Smithfield din judeţul Timiş care deţine 42.000 de porci. Aproape 20.000 de animale, aflate într-un pavilion, vor fi sacrificate. 

Subprefectul judeţului Timiş, Sorin Ionescu (PSD) a anunţat, luni, apariţia unui nou focar de pestă porcină.

”În judeţul Timiş a apărut un nou focar de pestă porcină de proporţii. Pădureni este comuna timişeană care înregistrează un nou focar de pestă porcină în judeţ, fiind vorba de o fermă ce deţine peste 42 de mii de porcine. Am convocat, astăzi, la ora 16.00 o şedinţă de urgenţă a membrilor Centrului Local de Combatere a Bolilor din judeţul Timiş, în cadrul căreia voi supune aprobării măsurile ce se impun în conformitate cu normativele europene. Fac, din nou, un apel la tratarea cu toată responsabilitatea atunci când apar situaţii de acest fel”, a anunţat subprefectul Sorin Ionescu.

În total, 18.300 de porci, care se află într-un pavilion al fermei Smithfield din localitatea Pădureni, vor fi sacrificaţi.

Acesta este al doilea mare focar de pestă porcină, la fermele Smithfield, dupa cel de la Parţa. Acolo au fost ucişi, în luna octombrie, aproape 40.000 de porci.

Alte focare, în gospodării din Timiş, au fost depistate, în ultimele săptămâni, la Răuţi (comuna Uivar), la Dudeştii Vechi, la Şandra şi Murani (comuna Pişchia).

UPDATE: Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș confirmă prezența focarului. Luni, 7 noiembrie, a avut loc și o ședință a Comitetului Local de Combatere a Bolilor, în urma căreia s-au dispus mai multe măsuri, printre care și desemnarea zonelor de protecție și de supraveghere.

„În urma examinării probelor la Institutul de  Diagnostic și Sănătate Animală, au fost  eliberate buletinele de analiză  nr. 16906/07.11.2022 și respectiv 16907/07.11.2022 cu rezultate pozitive,  fiind  confirmată Pesta Porcină Africană .

După confirmarea  Pestei Porcine Africane a fost convocată sedința cu toți membrii CLCB, în urma  căreia s-a votat emiterea Hotărârea nr.14 /07.11 .2022  de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare / îngropare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploatația comerciala SC SMITHFIELD ROMÂNIA SRL- Ferma Pădureni, județul Timiș,

 In cazul acestei confirmării DSVSA Timiș va lua  toate măsurile care se impun în conformitate actelor normative în vigoare, Procedurilor și Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană. Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia  suină”, transmite Flavius Nicoară, directorul DSVSA Timiș.

Astfel, zona de protecție (0-3 km) va cuprinde numai localitatea Pădureni, în timp ce în cea de supraveghere (3-10 km) vor fi Parța, Șag, Liebling, Conacul Iosif, Jebel, Obad, Ciacova, Petroman, Peciu Nou.

 

Comentarii

comentarii