Acasă Administraţie Un nou lot de blocuri din Timişoara intră în anvelopare termică

Un nou lot de blocuri din Timişoara intră în anvelopare termică

DISTRIBUIȚI

Bloc reabilitatUn nou lot de 25 de blocuri din Timişoara vor intra în reabilitare termică prin anvelopare, după ce primarul Nicolae Robu a anunţat că au fost deschise ofertele. Blocurile au fost incluse într-un proiect de circa 60 de astfel de imobile care au fost incluse într-un proiect cu cotă parte de finanţare europeană (60%), iar restul (40%) fiind acoperit de municipalitate şi de asociaţiile de proprietari. Locatarii vor contribui cu cote ce variază între 10% şi 30%, în funcţie de venituri.
‘Avem ofertele deschise pentru un lot de 25 de blocuri care urmează a fi reabilitate termic şi eficientizate energetic, în cadrul unuia dintre proiectele cu finanţare eu nerambursabilă. Urmează licitaţia electronică. Trebuie să le finalizăm până la finele anului, altfel pierdem banii’, a spus Robu înr-o conferinţă de presă.
Acesta este cel de-al treilea program de reabilitare termică a blocurilor lansat de Primăria Timişoara. Peste 800 de blocuri din Timişoara, construite în anii ’60-’70, vor intra în reabilitare termică, într-un prim lot fiind înscrise cel puţin 200 de blocuri, care vor beneficia, parţial, de finanţare europeană.
Pentru cazurile sociale care vor apărea în diverse locuri, primăria are disponibilitatea să preia sarcina de cofinanţare, primarul sperând ca în noul exerciţiu bugetar european să apară şi alte programe de reabilitare pentru perioada 2014-2020.
Decizia este ca reabilitarea să nu se mai facă pe blocuri disparate, ci să se lucreze pe proiecte coerente, la nivel de străzi. Astfel, din fondurile europene vor fi reabilitate toate blocurile de pe bd. Take Ionescu, Rebreanu, Calea Şagului, Calea Aradului, Calea Dorobanţilor şi Calea Lipovei. După această abordare, se va continua reabilitarea şi în interiorul cartierelor.
‘Considerăm că este mult mai potrivită această abordare, decât una haotică, aşa cum a fost până acum. Oraşul trebuie să se dezvolte armonios şi numai aşa putem face’, a explicat edilul-şef.
Municipalitatea preferă să ajute locatarii acestor blocuri să-şi reabiliteze energetic imobilele, deoarece ar face o economie substanţială prin micşorarea cotei subvenţiei la gigacalorie pentru populaţie.
În 2010, peste 20% dintre asociaţiile de proprietari din Timişoara s-au retras din programul de reabilitare termică în care erau înscrise din noiembrie 2009, locatarii susţinând că nu mai au bani să suporte cheltuielile.

Comentarii

comentarii