Acasă Actualitate Un nou posibil conflict de interese la Primăria Timișoara. Licitație de peste...

Un nou posibil conflict de interese la Primăria Timișoara. Licitație de peste 130.000 de euro, câștigată de firma unei curatoare a Centrului de Proiecte

DISTRIBUIȚI

Un nou posibil conflict de interese la o licitație a Primăriei Timișoara. Reprezentanții instituției au anunțat că a fost semnat contractul pentru proiectarea obiectului „Timișoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluției-decembrie 1989”. Vorbim de un contract de 665.575 de lei (fără TVA), câștigat de Q-GROUP PROIECT SRL, firmă din București deținută de Constantin (70%) și Cosmina Goagea (30%). Aceasta din urmă este curatoare a Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara. Licitația în sine a fost reluată după ce la prima, de la începutul anului, a fost anulată. Între timp, prețul de pornire a crescut de la 195.000 la 666.000 de lei, dar fazei DALI i s-a adăugat și partea de proiect tehnic și asistență tehnică.

În baza contractului deja semnat va fi elaborat și conceptul curatorial și memorial pentru definirea Traseului Revoluției din 1989 în Timișoara. Obiective generale ale obiectivului sunt: comemorarea durabilă a evenimentelor; interpretarea în context contemporan și prin experiența directă, construirea unui context urban care să dea prilejul de a reflecta și păstra această experiență din decembrie 1989 a Timișoarei.

Per total, Memorialul (Traseul) Revoluției va costa, estimativ, 4,3 milioane de lei. Prin acest proiect, municipalitatea dorește să pună accent pe „comemorarea durabilă a evenimentelor; interpretarea în context contemporan și prin experiența directă, construirea unui context urban care să dea prilejul de a reflecta și păstra această experiență din decembrie 1989 a Timișoarei”.

„Revoluția din 1989 este unul dintre evenimentele marcante ale istoriei Timișoarei, iar proiectul  vizează transformarea spațiului public într-un mediu care să evoce momentele respective și să păstreze vie memoria acelor zile. Infrastructura spațiului public din zonele marcante ale Revoluției are nevoie de modernizare și de un mod de a marca evenimentele Revoluției, ca parte a experienței de zi cu zi a orașului, respectiv a Capitalei Culturale 2023. În acest context, proiectul are ca scop regândirea modului în care sunt reflectate evenimenele în spațiul public, iar acest traseu va fi valorificat prin reamenajarea spațiilor publice, a locurilor «fierbinţi» ale acelor zile: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, zona Consiliul Județean Timiș, zona Băile Neptun, Cimitirul Eroilor, Calea Martirilor”, explică reprezentanții Primăriei.

Obiective specifice ar fi:

  • Crearea unui traseu coerent vizual, mediatic, tematic și conceptual care leagă punctele marcante ale Revoluției din decembrie 1989;
  • Realizarea unor puncte marcante în spațiul public prin materialitate și tehnologie care să reflecte memoria Revoluției din decembrie 1989 din Timișoara;
  • Îmbunătățirea calității punctuale a spațiului public (Piața Maria/Reședința Pastorului Lázslo Tokés, Consiliul Județean/fost sediu PCR);
  • Integrarea unei infrastructuri de tip Internet of Things și media (Augmented Reality, Virtual Reality, New Media Art) care să permită o experiență senzorială și emoțională a locului.

„Proiectul are în vedere intervenții punctuale pe domeniul public, care împreună formează Memorialul (Traseul) Revoluției din decembrie 1989. De asemenea, vor fi promovate soluţii de amenajare arhitecturală şi peisageră integrate. Proiectul prevede și modernizarea pavajelor pentru a accesibiliza spațiul pentru toate categoriile de utilizatori pietonali, prin iluminat public diferențiat, marcaj și alte elemente. Caracterul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone (Piața Maria și Consiliul Județean) vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental. Tehnologia trece în prim-plan prin acest proiect”, mai precizează reprezentanții primăriei.

Comentarii

comentarii