Acasă Actualitate Un om de afaceri din Timiș a fost achitat, după ce inițial...

Un om de afaceri din Timiș a fost achitat, după ce inițial a fost condamnat la închisoare cu ”implicarea” Ambasadei Germaniei

DISTRIBUIȚI

Un om de afaceri din Timiș a fost achitat, definitiv, de o instanță a Curții de Apel Alba Iulia, după ce fusese condamnat inițial la 15 ani de închisoare cu executare de o altă instanță aflată în ”câmpul tactic”. Achitarea vine chiar în condițiile în care Ambasada Germaniei la București atrăgea atenția Ministerului Justiției că ”există probleme privind admiterea actului de sesizare” la o instanță din Timișoara și solicita, diplomatic, să fie informată cu privire la evoluția procesului în care parte civilă era un cetățean german. Intervenția Ambasadei RFG a dus la strămutarea procesului de la Tribunalul Timiș la Tribunalul Arad, acolo unde sentința dictată a avut darul să mulțumească reprezentanța diplomatică germană.

Procesul omului de afaceri Nikolaus Mann a început în anul 2013, după ce partea germană din firma Aton Transilvania, acolo unde Mann a fost administrator până în anul 2007, a depus o plângere penală la DNA, dar care, în cele din urmă, a ajuns la DIICOT Timișoara. Aici, dosarul a încăput pe mâna procurorului Sandu Antonio Buzău, căruia i-au trebuit 4 ani să trimită dosarul în instanță. Rechizitoriul are 297 de file, reprezentând sinteza celor aproximativ 250.000 de pagini în care Mann, alături de alte șase persoane, era acuzat de săvârșirea mai multor infracțiuni. Este vorba de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, gestiune frauduloasă cu consecințe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, spălare de bani și infracțiuni conexe Legii insolvenței.

Inițial ”Dosarul Mann”  cu nr. 5188/30/2013 s-a aflat pe rolul Tribunalului Timiș, acolo unde au avut loc mai multe înfățișări în camera preliminară. Surse din Baroul de avocați Timiș au declarat pentru cotidianul.ro că judecătoarea din dosar i-a cerut procurorului Antonio-Buzău, în mai multe rânduri, să vină cu precizări la rechizitoriu, ca să înțeleagă care sunt, de fapt, acuzațiile, pentru că ea, ca judecătoare, trebuia să explice inculpaților faptele pentru care aceștia sunt acuzați, ei nefiindu-i deloc clare. Procurorul a promis, de fiecare dată, că va face acest lucru, dar a venit cu precizări care nu clarificau nimic. Aici este momentul în care intervine Ambasada RFG. Dr. Johannes Diectrich, Secretar 1, Șeful Secției Juridice, din ambasadă, se adresează printr-o scrisoare, în data de 13.12.2013, Ministerului Justiției.

”Ambasada Germaniei la București dorește să vă supună atenției o procedură penală, aflată în prezent pe rolul Tribunalului Timiș-Secția Penală(dosar nr. 5188/30/2013), împotriva domnului Nikolaus Mann. Domnul Lutz Mario Helmig, cetățean german, parte civilă în acest proces, ne-a comunicat că, în prezent, există probleme serioase privind administrarea actului de sesizare până la data de 31 decembrie 2013. Astfel, pretențiile civile ale domnului Helmig în calitate de parte civilă în acest dosar și care se ridică la peste o sută de milioane de euro (în rechizitoriu se face vorbire de 147 milioane lei!) riscă să fie prescrise. Următorul termen este stabilit pentru data de 16.12.2013. În acest context, v-am fi recunoscători dacă ne-ați putea informa cu privire la evoluția acestei proceduri. Procurorul de caz este domnul Antonio Sandu, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Timișoara (dosar 220/P/2009)”, în final, Secretarul 1 al Ambasadei RFG, Johannes Dietrich, face precizarea că o copie a scrisorii a fost trimisă și Consiliului Superior al Magistraturii, dar și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Efectul scrisorii a fost că instituțiile statului vizate ”s-au executat” imediat, iar procesul a fost strămutat la Tribunalul Arad, acolo unde exista ”respect” pentru munca procurorilor și a reprezentanțelor diplomatice.

Odată ajuns la tribunalul arădean, dosarul a fost judecat rapid, iar sentința a fost pe placul procurorului și Ambasadei RFG. Sentința, dată în luna iunie 2015, avea să consemneze pedepse cu închisoare pentru toate persoanele trimise în judecată în ”Dosarul Mann”. Astfel, cele șase persoane nominalizate și acuzate în rechizitoriul procurorului Antonio-Buzău au primit pedepse privative de libertate cuprinse între 5,6 ani și 12 ani, iar Nikolaus Mann s-a ales cu 15 ani de pușcărie. Cel puțin două aspecte din acest dosar lasă loc de speculații și anume: de ce una din primele măsuri luate de procurorul Antonio-Buzău a fost aceea de a bloca conturile societății Euromobile și a sechestra biletele la ordin, aparținând aceleași societăți, aflate- cum se susține în rechizitoriu sub controlul inculpatului Mann, ceea ce a dus la blocarea activității firmei și la concedierea a peste 920 de angajați? De asemenea, există serioase suspiciuni asupra corectitudinii unei expertize contabile, aprobată de procurorul de caz, în valoare de 750.000 de euro. Unul din cei trei experții semnatari nu și-a ridicat, ani de zile, partea de bani care-i revenea, iar o altă parte din sumă ar fi fost direcționată spre o persoană necunoscută despre a cărei implicare nu se știe, deocamdată, nimic.

Apelul declarat de către inculpații din ”Dosarul Mann” a fost judecat de către magistrații Curții de Apel Alba Iulia, care a declarat ca nefondate apelurile formulate de DIICOT- Serviciul Teritorial Timișoara, dar și cele formulate de către mai multe societăți comerciale implicate în dosar. Judecătorii au desființat, în parte, sentința penală apelată, sub aspectul laturii penale a cauzei și i-a achitat definitiv pe cei șapte inculpați.

Totodată instanța a anulat și mai multe înscrisuri, pretins falsificate, dar a precizat că procesul civil merge mai departe. Interesat este faptul că activele societății Euromobile, despre care DIICOT afirmă că se afla în sfera de influență a inculpatului Nikolaus Mann și care este în insolvență, ar fi ajuns prin, intermediul unei societăți controlate de către omul de afaceri Dan Petrescu( vezi grupul din Monaco), la un grup de firme aflat în sfera de influență a Generalului Virgil Ardeleanu, zis Vulpea, fost șef la 0215, structura de informații a Ministerului de Interne. De menționat că în perioada în care ar fi fost devalizată societatea Euromobile, la conducerea acesteia s-a aflat Chestorul Dorel Andraș, fost șef al IPJ Timiș, dar și al structurii zonale, pentru vestul României, a Serviciului secret din UM 0215.

Sursa: cotidianul.ro

Comentarii

comentarii