Acasă Politica Un partid politic i-a făcut plângere la DNA lui Dominic Fritz, pe...

Un partid politic i-a făcut plângere la DNA lui Dominic Fritz, pe motiv că „nu ar fi eligibil”

DISTRIBUIȚI

Primarul Dominic Fritz s-a trezit cu o plângere la DNA din partea partidului „Coaliția pentru Națiune” (CpN), condus de avocatul Dan Chitic, notează stiripesurse.ro. Este vorba despre aceeași formațiune care l-a acuzat, la începutul lunii mai, tot la DNA, pe Vlad Voiculescu că și-ar fi falsificat diploma. Răspunsul procurorilor atunci? „Fapta nu există” și respingerea plângerii.

De altfel, faptele reproșate de Coaliția pentru Națiune la adresa lui Fritz se aseamănă cu contestațiile făcute la validarea acestuia ca primar și cu ceea ce reclamă și fostul primar Nicolae Robu, tot mai des, pe Facebook, și anume că Fritz nu a avut domiciliul la Timișoara, ci doar un „domiciliu temporar”, el locuind mai mult în străinătate.

În plângerea înaintată de Coaliția pentru Națiune apar și numele lui Cristian Moș, președinte USR Timiș, și Reșitnec Dan, președinte USR Timișoara. Cei doi, împreună cu actualul primar, în opinia CpN, ar fi comis infracțiunile de „constituire a unui grup organizat, folosirea funcției de conducere deținute într-un partid politic în scopul obținerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu, dar și fals în declarații și uz de fals”, notează sursa citată.

„Prin falsificarea unor documente utilizate atât în etapa premergătoare scrutinului, dar și ulterior, în etapa validării mandatului, acesta ar fi creat percepția, în mod ilicit, persoanelor și autorităților implicate în procesul de validare a alegerilor, că ar avea domiciliul pe teritoriul Municipiului Timișoara, deși, în realitate, domiciliul primarului Fritz Dominic Samuel s-a aflat în permanență în străinătate iar pe teritoriul României avea doar un drept de rezidență temporară”, mai notează cei de la Coaliția pentru Națiune.

Reamintim, la procesul de validare mandatului lui Dominic Fritz au depus contestații Adrian Popescu, avocat și candidat ALDE la Primăria Timișoara, Monică Hărmănescu, cadru didactic la Universitatea de Științe Agricole Timișoara, și Călin Petrescu, fost DJ la Radio Timișoara. Cei trei au invocat aproximativ aceleași argumente la acel moment. Diferență față de plângerea CpN ar fi că cei trei considerau că Fritz „nu avea dreptul să candideze” nefiind român, în timp ce acum se invocă faptul că nu ar avea voie să fie primar al Timișoarei din moment ce nu ar fi avut domiciliul în municipiu la momentul alegerilor. În aceeași idee, și fostul primar Nicolae Robu, din când în când, îl atacă pe Fritz. În plus, fostul edil insistă că, „de fapt”, nu s-ar fi judecat încă ceea ce l-ar putea lăsa pe Fritz cu dosar penal.

„Tribunalul Timiș a respins cele trei apeluri împotriva hotărârii de validare a mandatului meu de primar, prin care se invoca o incompatibilitate între calitatea mea de cetățean european și dreptul de a candida la Primărie. Judecătorii au confirmat legalitatea validării mandatului meu, a candidaturii mele și votul timișorenilor. (…) Decizia de azi consfințește acest vot. A învins o idee, a Europei comune, principiul că orice cetățean european are dreptul să participe la alegeri în localitatea în care a ales să stabilească”, spunea Fritz, la momentul respingerii contestațiilor pentru validarea mandatului.

Comentarii

comentarii