Acasă Cultura Un poet timișorean, la unul dintre cele mai importante festivaluri de poezie...

Un poet timișorean, la unul dintre cele mai importante festivaluri de poezie din Americi

DISTRIBUIȚI

Poetul Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș, va participa, cu sprijinul Institutului Cultural Român, în perioada 26-30 iulie 2023, la Festival Internacional de Poesía de Los Confines din Honduras, unul dintre cele mai cunoscute festivaluri literare din America Latină. 

Desfășurată în orașele Gracias și Copán Ruinas, manifestarea reunește peste 100 de poeți, prozatori, artiști vizuali, muzicieni, conferențiari și traducători din 30 de țări. 

 Ediția de anul acesta, a șaptea, este dedicată poeților Blanca Guifarro (Honduras) și Alfonso Kijadurías (El Salvador), un omagiu postum fiindu-i adus și scriitorului Julio César Anariba.

Tudor Crețu este poet, scriitor și jurnalist, distins cu premii prestigioase. Autorul semnează mai multe articole de poezie, proză, critică literară în reviste literare românești, precum Vatra, Dilema veche, Observator cultural, Orizont, Poesis International, Iocan, România literară, precum și în publicații internaționale: Kenyon Review, Buenos Aires Poetry, Levure littéraire, The Punch Magazine. 

În 2020, a realizat, în colaborare cu European Literature Network, o premieră în istoria a două culturi: The Romanian Riveter, primul număr al unei publicații britanice consacrat integral literaturii române, cu precădere celei timișorene, lansat și la ICR Londra.

Poezii: Dantelăriile Adelei, Mirton, 2001 – manuscris distins cu Premiul Național al Cenaclului „Pavel Dan”; Obiectele oranj, Vinea, 2005; 

Fragmente continue. Poeme live, Printpress, 2014 – Premiul pentru Cartea de poezie a anului al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoarap;studio live, antologie, Printpress, 2015;

 Blesteme & more – Casa de pariuri literare, 2021 – Premiul Cartea de poezie a anului al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timișoara.

Roman: Omul negru, Cartea Românească, 2008 – roman nominalizat la Premiul Național „Euridice”; Casete martor, Tracus Arte, 2013 – volum nominalizat la Gala Tinerilor Scriitori, categoria Tânărul prozator al anului;

Premiul „Ioan Slavici” pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara;

Critică. Eseu : Developări literare, Editura Universității de Vest, 2010.

Diaristică: Jurnal fantasmatic 2010-2012, Paralela 45, 2016 – volum nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor, filiala Timișoara, categoria Proză. Detalii participanți: www.facebook.com/FestivaldeLosConfines/photos

Cu acest prilej, Tudor Crețu a explicat că evenimentul este unul dintre cele mai importante festivaluri de poezie din Americi: Festival de Los Confines, Honduras. 
 
De înțeles, reținut: America Latină găzduiește cele mai puternice festivaluri de poezie. Festivalul de la Medellin, de exemplu, a devenit un simbol al pacificării/ renașterii orașului, considerat, pe vremea lui Escobar (m. 1993), cel mai periculos din lume.  
 
Festival de Los Confines reunește poeți din zeci de țări, de pe cinci continente. Fiecărui invitat străin îi apare o plachetă bilingvă, cu poeme în spaniolă și în limba sa nativă. 
 
Placheta tipărită va fi dublată de surata-i digitală, care va fi promovată prin intermediul uneia dintre cele mai citite publicații hondurene, El Heraldo. 
 
„Scena principală” e orașul istoric Copan Ruinas, esențial, printre altele, pentru înțelegerea civilizației maiașe. 
 
“Se adaugă bucuria reîntâlnirii cu poete și poeți la care țin: Yolanda Castano, Victor Rodriguez Nunez, Marko Pogacar etc.  și, evident, bucuria cunoașterii altora noi. 
 
Dana Berdilă, de la Institutul Cultural Român, îmi spunea că sunt un deschizător de drumuri în materie de rute culturale. Mulțumesc Institutului Cultural Român și  Centrului Național al Cărții pentru susținerea deplasării. Vă țin, ca să zic așa, la curent!”, a concluzionat Tudir Crețu.

Comentarii

comentarii