Acasă Eveniment Un profesor sclipitor de la Politehnică revoluţionează lumea ingineriei

Un profesor sclipitor de la Politehnică revoluţionează lumea ingineriei

DISTRIBUIȚI

Nemţii şi americanii se bat pe cartea revoluţionară a unui dascăl timişorean, nebăgat în seamă în România…

Cea mai tare editură ştiinţifică din lume – Springer – a publicat o amplă monografie a unui profesor de la Universitatea „Politehnica” din Timişoara. În carte este vorba despre probleme complexe, rezolvate cu o metodă unică în lume, aplicabilă în inginerie, informatică sau matematică – „Metoda Marinca”. Metodă originală este independentă de obiectul de activitate. „Metoda mea necesită cunoştinţe vaste de matematică, inginerie şi informatică. Am schimbat, însă, munca inginerului. Metodele clasice dădeau erori mari în inginerie, la mine, eroarea aproape nu există”, spune profesorul timişorean Vasile Marinca.

Carte scrisă exclusiv pentru străini

Profesorul universitar care i-a fermecat pe nemţi şi pe americani este Vasile Marinca, de la Facultatea de Mecanică din UPT. El a fost ajutat în publicarea operei „Sisteme dinamice neliniare în inginerie – câteva metode aproximative” de către conferenţiarul universitar Nicolae Herişanu. Ceea ce românilor nu li s-a părut ceva desosebit a fost apreciat la superlativ de nemţi şi americani.  „Am avut multe rezereve că munca noastră de cinci ani nu va fi apreciată la justa valoare de către străini. Ne-am înşelat. Editura Springer ne-a publicat imediat monografia, iar americanii au cumpărat deja tot tirajul. Regret, dar, din păcate, cartea nu este scrisă pentru români. Aici nu am găsit înţelegere”, ne-a spus profesorul universitar Vasile Marinca. Monografia este unică în domeniu şi este bazată numai pe realizările proprii ale autorilor. Cartea se adresează cadreleor didactice, cercetătorilor, doctoranzilor şi masteranzilor.

Soluţii mult mai simple

Chiar şi o simplă lecturare a monografiei depsre sistemele dinamice neliniare presupune vaste cunoştiinţe de inginerie, informatică şi matematică. „Deosebirea esenţială între această carte şi altele cunoscute în domeniu este determinarea optimală a soluţiilor aproximative ale unor ecuaţii diferenţiale neliniare, în sensul că eroarea obţinută în aproximare poate fi minimizată. Nu folosim ipoteze simplificatoare, care, în general, conduc la rezultate eronate şi nici parametri mici, aşa cum au fost folosiţi până acum în literatura ştiinţifică”, spune profesorul timişorean. Metodele profesorului timişorean conduc la obţinerea unor soluţii ce se scriu pe maxim 2-3 rânduri, spre deosebire de alte metode, care conduc la soluţii scrise pe câteva pagini, ce necesită calculatoare superperfomante. Unele dintre metodele profesorului timişorean sunt des folosite de cercetătorii străini. În România, ele nu au fost băgate în seamă.

Comentarii

comentarii