Acasă Special Un razboi foarte ciudat

Un razboi foarte ciudat

DISTRIBUIȚI

Astazi, in Senatul Romaniei, a fost inregistrata o premiera. Opozitia s-a aliat cu PNL, impotriva PSD-ului si a Guvernului, pentru adoptarea unui act normativ. Intamplator, m-am aflat in epicentrul acestui eveniment. Si asta spre satisfactia mea. Dar nu subsemnatul iese in castig, ci milioane de tarani romani. Pentru ca este vorba de gratuitatea primei intabulari a terenurilor agricole si forestiere. In cele ce urmeaza voi spune, pe scurt, despre ce este vorba si nu voi ocoli nici semnificatia politica a modului in care s-a votat in Senat.

Asa cum le-am atras atentia colegilor mei, rugandu-i sa nu voteze cu ochii la semnul facut de catre liderul senatorilor PSD, ci cu ochii catre taranii romani, atunci cand am initiat, impreuna cu senatorul Teodor Atanasiu si alti parlamentari, acest act normativ, am pornit de la experienta din campania electorala. Umbland prin satele din Dambovita m-am izbit de doua realitati crunte: saracie, mizerie si chiar foamete si, in acelasi timp, extrem de multe terenuri nelucrate. Pline de balari. Iar oamenii mi-au explicat ce se intampla: nu au avut bani sa-si faca masuratorile cadastrale si sa-si inscrie terenul in cartea funciara. An de an, situatia se agraveaza prin decesul unor persoane, deschiderea unor succesiuni si faramitarea, si mai accentuata, a terenurilor agricole, a caror solutionare juridica intarzie. Nu numai ca terenurile nu sunt lucrate din acest motiv, dar ele nu pot fi nici vandute si nici nu pot face obiectul unor intovarasiri. Un motiv pentru care agricultura este la pamant, iar saracia devine endemica.

Experienta pe care am trait-o pana acum in Parlamentul Romaniei este ca, pe de o parte suntem pusi in situatia de a adopta un mare numar de ordonante de urgenta venite de la Guvern, si, pe de alta parte, acelasi Guvern descurajeaza, in mod sistematic, initiativele legislative ale parlamentarilor, inclusiv ale celor din USL. De cate ori am incercat sa atrag atentia asupra acestui lucru, premierul Victor Ponta a reactionat din ce in ce mai iritat. El nu a inteles ca majoritatea nu este a lui. Si nici macar a USL-ului. Majoritatea din Parlament este, pur si simplu, a cetatenilor Romaniei.

Si iata ca astazi Parlamentul a rabufnit. Raspunzand atipic unei provocari de maxima importanta. In sensul ca, nu numai eu, ci si cei mai multi parlamentari au trait experiente similare. Si au inteles de ce un asemenea act normativ e necesar. Dar legea primise aviz negativ de la Guvern. Si apoi, aproape automat, un aviz negativ al comisiei. Conform cutumei, legea trebuia trantita la foc automat. Masina de vot USL ar fi trebuit sa o respinga. A fost sa fie altfel.

Nu a mai functionat asa-numitul “Parlament al oilor de teracota”. In ciuda avizului negativ al Guvernului si al comisiei, senatorii au reactionat. Si, dupa indelungate dezbateri, legea a fost adoptata. Cum?

Aparent simplu. Senatorii PNL au inteles utilitatea actului normativ. La fel si cei ai opozitiei. Singurii care au ramas pe pozitiile Guvernului au fost senatorii PSD. Si nu toti. Astfel, o lege necesara a fost adoptata.

Dar, cu acesta ocazie, a fost sparta gheata. USL nu a mai actionat ca o masina de vot. S-a creat spontan, in jurul unui act normativ, o noua majoritate. Intre PNL si opozitie.

Sursa: CorectNews

Comentarii

comentarii