Acasă Actualitate Un reputat medic arădean trage semnalul de alarmă: Aradul are nevoie de...

Un reputat medic arădean trage semnalul de alarmă: Aradul are nevoie de o maternitate nouă

DISTRIBUIȚI

La Arad, Spitalul Clinic Județean de Urgență se află într-o situație grea. Maternitatea este în pericol de a se închide, iar Spitalul TBC care ar fi trebuit mutat într-o clădire nouă, rămâne în același spațiu, impropriu. Ministrul Sănătății a decis mutarea Maternității în noul Spital TBC, ceea ce nu a rezolvat situția precară în care funcționează unele secții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Conf. univ. dr. Gheorghe Furău, medic şef Secţie Clinică Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a considerat necesară prezentarea unui punct de vedere avizat privind situaţia Maternităţii arădene. „Regret că în ultimii mai mult de 10 ani am făcut demersurile legale (sesizări, atenţionări, solicitări) doar pe lângă autorităţile competente şi nu am ales calea exprimării libere în presă, crezând în instituţii şi aleşi care să îşi facă datoria de serviciu şi morală faţă de oamenii care i-au ales pentru a îi reprezenta”, a explicat conf. univ. dr. Gheorghe Furău.

În ciuda deficiențelor, au fost acordate avize de funcționare

Reputatul medic arădean s-a adresat presei printr-o scrisoare deschisă și arată situația exactă a maternității arădene. Din anul 2011, secţiile fostei maternităţi au intrat prin Hotărâre de Guvern din administraţia naţională a Ministerului Sănătăţii în cea a Consiliului Judeţean Arad, ca secţii ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Spitalul matern a funcționat în patru clădiri, dar una a fost închisă în urmă cu trei ani. Acum, din cele trei rămase, două au o stare avansată de uzură. Doar un singur corp de clădire, construit în anii `80 corespund actualelor norme aflate în vigoare. „Aspectele legate de nefuncționalități și gradul avansat de uzură al clădirilor în care nu se pot face investiții datorită faptului că au fost retrocedate, au fost comunicate către autorități (conducerea SCJU Arad, CJA, DSP) și în ciuda deficiențelor au fost avizate pentru funcționare”, a explicat conf. univ. dr. Gheorghe Furău. El spune că, cu toate acestea, aproximativ 2500 de noi arădeni păşesc anual pe poarta spitalului şi zeci de mii de femei îşi regăsesc rezolvarea problemelor de natură obstetricală şi ginecologică, indicatorii de performanţă fiind în concordanţă cu cei naţionali, dacă nu mai buni la anumite aspecte. În aceste condiții, este evident că judeţul Arad are nevoie de o nouă maternitate.

Noua locație este improprie

Conf. univ. dr. Gheorghe Furău a explicat că mutarea Maternului în noul spital TBC din cartierul Grădiște nu este o soluție viabilă, chiar dacă a fost stabilită de către ministrul Sănătății, în urma unei vizite la Arad. Locaţia Grădişte a fost avizată pentru secţia Pneumoftiziologie (TBC) și proiectul a fost întocmit cu destinaţie specială pentru secţia TBC, el întrunind necesarul real pentru o secţie modernă de pneumoftiziologie, precum şi circuitele aferente. „Consider inadmisibil ca şi locuitor al Aradului să cheltui o grămadă de bani pentru a aviza un lucru care este nefuncțional din start. Gândiţi-vă la nevoia de noi circuite, la amenajarea unui bloc operator, a unei săli de naştere, a unui compartiment de terapie intensivă adulţi şi a unuia de nou-născuţi. A schimba destinaţia acestui nou spaţiu, primul spital nou de stat construit după revoluţie, presupune o serie de studii de fezabilitate, de avize, de modificări ale arhitecturii clădirii etc.”, a explicat conf. univ. dr. Gheorghe Furău.

Costuri mai mari pentru un Spital Matern la periferia Aradului

Conf. univ. dr. Gheorghe Furău arată că mutarea unei părți a Spitalului Matern din centrul Aradului la periferie înseamnă costuri uriașe, plătite tot din buzunarul arădenilor. „Locaţia excentrică oraşului şi celorlalte secţii ale spitalului nu este una propice pentru o maternitate judeţeană din foarte multe motive: necesitatea de a efectua consulturi interdisciplinare, echipe multidisciplinare, de a efectua şi beneficia de rezultate ale analizelor în foarte scurt timp (urgenţe), accesul dificil al pacienţilor atât pentru probleme acute, cât şi pentru ambulator, costurile enorme cu transportul pacienţilor, produselor biologice etc., cheltuielile şi logistica pentru personalul angajat”, a explicat conf. univ. dr. Gheorghe Furău. El spune că mutarea în locaţia improprie va însemna stoparea oricăror eforturi administrative de a crea o maternitate adecvată pentru arădeni. „Nomenclatorul de specialităţi prevede specialitatea obstetrică-ginecologie, şi nu specialităţi separate de obstetrică şi de ginecologie. A separa artificial specialitatea nu poate să ducă decât la o deprofesionalizare marcată a personalului medical şi la o utilizare extrem de proastă a investiţiei. În condițiile în care si acum se acoperă cu dificultate liniile de gardă, a crea noi linii de gardă ar duce la imposibilitatea acoperirii lor cu medici. Nedorind să deschid cutia Pandorei, aş menţiona doar că şi în prezent serviciul ATI este dificil de realizat într-o singură locaţie, ceea ce înseamnă că în două sedii este imposibil de acoperit în condiţii de siguranţă pentru pacient”, a explicat conf. univ. dr. Gheorghe Furău.

Soluții există

Reputatul medic arădean spune că soluții există. În urmă cu câțiva ani s-a analizat situația mutării Spitalului Matern într-o clădire situată în centrul Aradului, pe strada Vicenţiu Babeş. Au fost făcute studii de fezabilitate, dar s-a constatat că spațiul este insuficient. „Ca şi soluţii pe termen scurt (în regim de avarie), am discutat cu dr. Filimon Angelica (medicul şef secţie Neonatologie) posibilitatea relocării secţiei de nou-născuţi în clădirea „nouă” de obstetrică. De asemenea arhitecţii care au studiat locaţia existentă au sugerat posibile lucrări de reparaţie, care să reducă riscul producerii de accidente din cauza clădirilor. S-au studiat posibilităţile de combatere a incendiilor prin crearea şi utilizarea unei noi căi de acces”, a explicat conf. univ. dr. Gheorghe Furău. El spune că nu este de abandonat nici modernizarea locaţiei de pe strada Vicenţiu Babeş, pentru aceasta existând deja studii de fezabilitate, precum şi un proiect corespunzător al unei maternităţi moderne. Însă, concluzia este simplă: Aradul are nevoie de o maternitate nouă.

Comentarii

comentarii