Acasă Actualitate Un simbol al Timișoarei, fântâna Punctelor Cardinale a împlinit 44 de ani

Un simbol al Timișoarei, fântâna Punctelor Cardinale a împlinit 44 de ani

DISTRIBUIȚI

Fântâna Punctelor Cardinale de la Timișoara este unul dintre obiectivele reprezentative ale orașului și este amplasată lângă Piața Ion I.C. Brătianu, la intersecția străzii Oituz cu bulevardul Take Ionescu.

Proiectată la IPROTIM, fântâna a fost construită în anul 1978. Ceea ce particularizează acestă fântână sunt literele decorative care marchează cele patru puncte cardinale (N, E, S și V) și cele patru puncte intercardinale (NE, SE, SV și NV) si are un diametru de 44 de metri. Este considerată cea mai cunoscută fântână arteziană din Timișoara și un simbol al Timișoarei.

În anul 1978, când a fost construită în capul bulevardului Leontin Sălăjan (astăzi Take Ionescu), a fost vopsită portocaliu.

În anul 2012, an în care Aquatim a sărbătorit 100 de ani de la punerea în funcțiune a stației de epurare din Timișoara, a avut loc o reabilitare, când fântâna a fost revopsită, schimbându-i-se culorile în alb și albastru. Această schemă de culori a fost posibilă deoarece s-a trecut de la alimentarea cu apă dintr-un foraj la apă din rețeaua publică, recirculată. Apa din foraj era bogată în săruri care lăsau o tentă maronie, culorile trebuind să mascheze acest efect. Apa din rețea nu lasă urme, iar schema de culori adoptată dă o senzație de prospețime – arată Capitala Banatului –Timișoara.

 

 

 

Comentarii

comentarii