Acasă Actualitate Un timişorean este singurul român afectat de cutremurul din Haiti

Un timişorean este singurul român afectat de cutremurul din Haiti

DISTRIBUIȚI

Singurul român afectat de cutremurul produs în Haiti este din Timişoara, are 30 de ani. Acesta lucrează pentru o firmă de telecomunicaţii, transmite Mediafax. Prietena bărbatului, Bianca Trandafir, a declarat, joi, că bărbatul, Emanuel Petruţ, lucra din octombrie în capitala statului Haiti, Port au Prince, pentru o firmă de telecomunicaţii.
În momentul cutremurului timişoreanul se afla la etajul al optulea al clădirii de birouri în care lucrează. Faptul că se afla la serviciu i-a salvat viaţa deoarece clădirea în care locuia a fost distrusă în totalitate. Bărbatul a rămas fără niciun document, fără bani, dar şi fără toate lucrurile personale.
Timişoreanul a contactat Ambasada României în Venezuela, oficialii de acolo recomandându-i să obţină un titlu de călătorie de la Ambasada Franţei din Haiti pentru a putea să părăsească ţara. Prietena bărbatului a spus că şi firma pentru care lucrează încearcă să îi evacueze pe angajaţi în Republica Dominicană sau în Jamaica.
MAE preciza, joi, la solicitarea MEDIAFAX, că un cetăţean român aflat cu contract de muncă în Haiti a fost afectat de cutremurul produs în această ţară, adăugând că acesta a suferit numai pagube materiale, fiind în afara oricărui pericol. Ambasada României la Caracas este în contact permanent cu un cetăţean român afectat de cutremurul produs în Haiti, precizează MAE. Românul se află în Haiti cu un contract de muncă, iar la finalizarea acestui contract Ambasada de la Caracas îi va pune la dispoziţie documentele necesare pentru a putea reveni în România.
MAE precizează că familia acestuia a fost anunţată în legătură cu evenimentul produs şi precizează că Ambasada României din Caracas este în legătură cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE din Venezuela pentru coordonarea eventualelor acţiuni în zona afectată de cutremur. România nu are reprezentanţă diplomatică în Haiti, această zonă fiind în aria de competenţă a Ambasadei din Venezuela.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat, miercuri, că poliţiştii români aflaţi în misiunea ONU de menţinere a păcii în Haiti nu au fost afectaţi de cutremurul de şapte grade pe scara Richter care s-a produs în insulă, în apropiere de capitala Port-au-Prince.
Potrivit sursei citate, Ministerul Administraţiei şi Internelor este reprezentat în Haiti printr-un contingent alcătuit din 21 de ofiţeri de poliţie, care desfăşoară activităţi de menţinere a păcii, sub egida ONU, din anul 2006.
Cutremurul de magnitudine 7 care s-a produs marţi la ora locală 16.53 (23.53, ora României), la doar aproximativ 15 kilometri vest de Port-au-Prince, a fost resimţit "foarte puternic de trei milioane de haitieni" şi este cel mai puternic înregistrat în Haiti în ultimii peste 200 de ani, potrivit institutului american de geofizică.
Bilanţul ar putea să depăşească 100.000 de morţi, a declarat, miercuri, pentru CNN, prim-ministrul haitian Jean-Max Bellerive.
 

Comentarii

comentarii