Un cetățean ucrainean a vândut o firmă românească deținătoare de permis de exploatare de aur aluvionar de pe un amplasament situat în extravilanul Hunedoarei, în albia minoră a râului Cerna, unei companii elvețiene din sectorul crypto-blockchain, care promova la acel moment, de mai bine de un an, vânzarea unor așa-numite Non-Fungible Tokens (NFT) legate de aur, ca formă de investiție indirectă în metalul galben, relevă date analizate de Profit.ro.
Firma, Flod Gold Minex Com SRL, a fost înființată de mai mulți români în 2020, vândută mai întâi unei alte societăți cu capital românesc, în august anul trecut, și ajunsă după aceea, pe 6 decembrie 2023, în posesia ucraineanului Anatolii Popov, domiciliat în Kiev.
După 2 săptămâni, pe 20 decembrie anul trecut, Popov a cedat integral capitalul Flod Gold Minex Com SRL companiei elvețiene Tier One Capital AG. Aceasta a fost reprezentată la tranzacție de către președintele Consiliului său de Administrație, cetățeanul rus domiciliat în Bulgaria Aleksei Liakhovnenko, potrivit mai multor documente oficiale.
Flod Gold Minex Com SRL a obținut în februarie 2022 acord de mediu pentru exploatarea de aur aluvionar pe un perimetru de circa 1,5 hectare de lângă Hunedoara, situat în albia minoră a Cernei, iar în septembrie același an a primit și permis de exploatare de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). Certificatul de urbanism pentru proiect a fost emis în aprilie 2021 de către Primăria Hunedoara. Potrivit documentației proiectului, la separarea aurului din nisipul aluvionar este folosit un instrument numit ″șaitroc″, un vas din lemn cu fundul curbat. Șaitroc.
Tier One Capital AG a fost înființată în decembrie 2021 în Zug, Elveția, cu capital de pornire de 100.000 de franci elvețieni, și se ocupă de furnizarea de servicii în toate domeniile legate de criptomonede și tehnologia blockchain, mai ales dezvoltare și implementare de software și hardware, baze de date și sisteme de procesare electronică a tranzacțiilor. Din același grup, la care Aleksei Liakhovnenko este Chief Information Officer (CIO), fac parte firmele cu profil similar TRES Grup GmbH și SIMBA Storage AG.
Cu mai bine de un an înainte ca Tier One Capital AG să devină asociat unic la firma românească de extracție de aur aluvionar, dar chiar în luna în care aceasta a primit permis de exploatare, septembrie 2022, grupul a început să promoveze vânzarea unor așa-numite Non-Fungible Tokens (NFT) legate de aur, ca formă de investiție indirectă în metalul galben. ″Aurul fizic din aceste achiziții este depozitat în Liechtenstein și Emiratele Arabe Unite″, transmiteau atunci cei de la TRES, produsul investițional fiind denumit TRES NFT GOLD, scrie Profit.ro.