Acasă Actualitate Undă verde pentru amenajarea unei păduri miniaturale de tip „Tiny Forest” în...

Undă verde pentru amenajarea unei păduri miniaturale de tip „Tiny Forest” în apropiere de malurile Begăi

DISTRIBUIȚI
sursă – Google Maps

Marți, 16 martie, consilierii locali au aprobat inițiativa lansată de executiv privind amenajarea unei păduri miniaturale, de 1.300 de metri pătrați, în Piața Petru Maior din Timișoara, adică în apropiere de Podul Andrei Șaguna (fostul Mihai Viteazu) și de Parcul Uzinei. În prezent, terenul propus pentru împădurire este înregistrat ca spațiu verde în Cadastrul Verde al Municipiului Timișoara, existând 7 arbori, 5 bănci și 3 coșuri de gunoi. Materialul săditor va fi sponsorizat de către Propark Fundația pentru Arii Protejate.

„Pădurea urbană miniaturală va fi realizată după conceptul dezvoltat de biologul japonez Akira Miyawaki, fiind vizată o suprafață împădurită cu specii lemnoase autohtone, cu creștere rapidă și densitate mare și care să contribuie semnificativ la îmbunătățirea condițiilor climatice locale. Lucrările de amenajare se vor executa cu material forestier şi floricol, adaptat climei, provenit din pepiniere şi alte plantaţii de arbuşti decorativi care, prin proprietăţile lor biologice şi morfologice, au o valoare estetică și ecologică și nu afectează sănătatea populației și biosistemele existente”, explică reprezentanții primăriei.

Un argument pentru crearea unui astfel de spațiu verde este și faptul că terenul respectiv este mărginit de o arteră importantă de circulație, Calea Dorobanților. În plus, există și argumentul beneficiilor ecologice și sociale: retenția prafului și noxelor din aer; aport de oxigen; fixarea carbonului din atmosferă într-un ritm rapid; amprenta de carbon zero pentru îngrijire; reducerea poluării fonice; valoare estetică. De asemenea, prin împădurirea terenului, se va realiza și o barieră fonică, o perdea, ce va reține poluarea atmosferică, crescând confortul locatarilor din zonă.

După amenajare, datorită tehnicilor speciale folosite la înființarea ei, suprafața de pădure ar trebui să se dezvolte autonom. „Singurele lucrări de întreținere necesare vor fi 2-3 udări pe timpul verii, care pot fi suplimentate până la 10 udări în cazul unei veri secetoase. Activitățile de întreținere (udare, cosirea ierbii dintre arborii plantați etc.) vor fi asigurate de Primăria Municipiului Timișoara, prin societatea prestatoare de servicii de întreținere spații verzi SC Rogera Prest Com SRL”, mai precizează reprezentanții municipalității.

Comentarii

comentarii