Acasă Actualitate Unde-s mulţi, puterea creşte: Trei comune din Timiş au reuşit să obţină...

Unde-s mulţi, puterea creşte: Trei comune din Timiş au reuşit să obţină energie electrică mai ieftină cu 30%

DISTRIBUIȚI

acor energie Ioan SorincauÎn anul 2006, comunele din Timiş au decis să-şi unească forţele şi să înfiinţeze o filială judeţeană a Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R.). În alte judeţe, unitatea „celor mici” a dat roade, aducând beneficii importante comunităţilor locale. Modelul a început să funcţioneze şi în Timiş, în ciuda reticenţei unor primari sau a cadrului legal de multe ori ambiguu.

 

La solicitarea comunelor Giroc, Moşniţa Nouă şi Dudeştii Noi, Filiala Judeţeană Timiş a Asociaţiei Comunelor din România, în calitate de autoritate contractantă, a decis tranzacţionarea energiei electrice de joasă tensiune pe platforma de tranzacţionare a Bursei Romane de Mărfuri, Terminalul Timişoara. S-a organizat astfel procedura de achiziţie publică, joi, 25 aprilie, la care au participat 3 ofertanţi. Cele trei comune timişene au obţinut un preţ cu 30% mai mic faţă de contractele actuale.

„La finalul derulării acestei proceduri de achiziţie publică, autoritatea contractantă a contractat furnizarea energiei electrice la un preţ de 202,13 Mwh, semnificativ îmbunătăţit faţă de contractul aflat acum în derulare şi în cadrul căruia aceleaşi prestaţii erau executate de actualul contractant la un preţ de 285 lei/Mwh”, a declarat Ioan Sorincău (foto), primarul comunei Moşniţa Nouă şi preşedinte al Filialei Timiş a A.Co.R.

Contractul de achiziţie publică urmează să fie semnat în termen de 10 zile, potrivit prevederilor legale şi Regulamentelor Bursei Române de Mărfuri. Acesta are o valabilitate de 12 luni şi o valoare totală de 447.313,69 lei. Energia electrică contractată va fi utilizată pentru alimentarea instituţiilor publice şi a reţelelor de iluminat public din cele trei comune.

Primarii din A.Co.R. Timiş nu se opresc aici. Cel mai probabil, şi alte administraţii locale din judeţ vor lua exemplul celor trei comune şi vor participa împreună la proceduri de achiziţii publice. De asemenea, prin intermediul A.Co.R., comunele timişene îşi vor rezolva şi alte probleme, cum ar fi auditul intern sau angajarea unor experţi pentru atragerea de fonduri europene. Conform primarului Ioan Sorincău, Filiala Timiş a A.Co.R. ar putea participa şi la reabilitarea unor secţii ale Spitalului Judeţean din Timişoara. Practic, aşa cum s-a demonstrat deja prin alte părţi, lucrurile se rezolvă mult mai ieftin şi mai uşor când administraţiile locale descoperă beneficiile cooperării.

Comentarii

comentarii