Acasă Actualitate Unde și în ce condiții se pot sacrifica și comercializa mieii?

Unde și în ce condiții se pot sacrifica și comercializa mieii?

DISTRIBUIȚI

Prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, a dispus formarea unor echipe mixte, constituite din inspectori DSVSA și polițiști, care, începând din data de 13 aprilie, monitorizează și verifică activitatea de sacrificare și comercializare a mieilor. Inspecțiile vor fi făcute atât în centrele de tăiere, cât și în piețe.

În județul Timiș, există trei abatoare cu autorizații permanente, unde, pe perioada Sărbătorilor Pascale, până în data de 18 aprilie, pot fi sacrificații mieii. Acestea sunt SC First Meat SRL Giulvăz și  SC OVIPRODEX SRL Liebling, abatoare pentru tăierea ovinelor și caprinelor, și SC Carnexim SRL Dumbrăvița, abator de mică capacitate. Aici, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș asigură prin personalul propriu (medici veterinari angajați cu contract de muncă), controlul permanent.

Tot în Timiș, au fost autorizate condiționat și alte 23 de centre de tăiere. Până în data de 18 aprilie, în baza derogărilor primite din partea A.N.S.V.S.A., pot fi sacrificate și aici ovine, la cererea deținătorilor. La fel ca în cazul punctelor permanente, și aici este asigurată supravegherea și controlul oficial sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, prin medicii veterinari și angajați cu contract de muncă.

În această perioadă, D.S.V.S.A. mai derulează acțiuni de control oficial, specifice, prin personalul de specialitate, atât independent cât și în colaborare cu alte instituții de control, cu atribuții în domeniu. Și polițiștii din cadrul IPJ Timiș vor mai face controale, pentru a cum se realizează comercializarea mieilor, dar și felul în care sunt transportați.

Din cauza situației infecțiilor cu Covid -19 și, deci, a măsurilor dispuse prin Ordonanțele militare emise, proprietarii centrelor de tăiere au fost informați despre interdicția transportării carcaselor de miei în halele piețelor agroalimentare. Astfel, este permisă sacrificarea animalelor, doar la cererea clienților, cu vânzarea directă și individuală către consumatori, doar dacă depozitarea şi comercializarea cărnii de miel se realizează în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare, iar pe timpul transportului carnea de miel este păstrată în stare refrigerată sau congelată.

Comentarii

comentarii