Timișoara a devenit pe 28 mai punctul de întâlnire al minților curajoase, într-un eveniment dedicat inovării, tehnologiei și leadership-ului comunitar. Organizat de Banat IT, Timișoara Startups, Primăria Municipiului Timișoara, Visit Timișoara și Growceanu, prima ediție a Timișoara Innovation City a adus împreună antreprenori, experți, reprezentanți ai ecosistemului creativ și decidenți publici pentru a contura, împreună, o viziune pe termen lung: orașe mai inteligente, deschise și colaborative.
Evenimentul a fost structurat ca o serie de paneluri dinamice, în care s-au discutat teme-cheie precum: evoluția scenei locale de inovare, poziționarea strategică a Timișoarei la nivel european și rolul unui consiliu consultativ (Board of Advisors) în sprijinirea deciziilor pe termen lung.
În deschiderea evenimentului, Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara a punctat:
”Timișoara trebuie să-și asume o ambiție mai mare: să devină un oraș al ideilor, al inovației și al antreprenoriatului. Este șansa prosperității noastre viitoare.
Dacă vrem cu adevărat să contăm în competiția globală, trebuie să construim un ecosistem local solid – de la investiții, la educație antreprenorială, la sprijin real pentru idei noi. Iar asta trebuie să fie o temă de casă pentru noi toți.
Ce vrem cu Timișoara Innovation City? Vrem ca Timișoara să devină un ecosistem de inovație capabil să genereze un unicorn – adică o companie evaluată la peste 1 miliard de dolari – până în 2030. Vrem să valorificăm talentul local, să conectăm orașul la rețele globale și să creăm un cadru propice pentru ca ideile bune să poată scala și să crească.”
În cadrul intervenției sale, Dominic Fritz a mai arătat că sunt câțiva pași care trebuie făcuți. În primul rând accesarea banilor care sunt disponibili pentru asta prin fonduri de investiții, fonduri europene și parteneriate internaționale. Apoi lansarea unui accelerator regional cu acces la mentori internaționali și piețe globale, și nu in ultimul rând formarea de talente antreprenoriale, prin programe universitare, bootcampuri și incubatoare locale cu mediul academic și de afaceri.
Totodată, în cadrul evenimentului participanții au făcut o analiză a ecosistemului local de inovație și au fost oferite câteva perspective strategice de poziționare a Timișoarei ca hub de inovație.
📍 Speaker: Dan Bugariu, Presedinte Banat IT, co-fondator Growceanu: “Există o corelație puternică între inovare și prosperitatea economică și socială – viteza cu care bunele practici se transferă dintr-un domeniu în altul. Rezultatele obținute într-un ecosistem urban sunt direct proporționale cu capacitatea disponibilă, iar dintre toate capacitățile, leadership-ul se distinge prin credibilitatea, claritatea și inspirația pe care le oferă. Când suntem în aceeași barcă și am agreat aceeași direcție, scade riscul ca unii să vâslim în sens contrar.”
📍 Speaker: Vlad Gliga, Co-fondator&CEO Rubik Hub: “Pentru ca regiunile să crească trebuie ca sistemele locale să crească. Și pentru asta trebuie să începem să lucrăm astăzi. Să adunăm talentele din oraș și să vedem cine e motivat să facă din Timișoara un centru al inovării nu doar în țară, ci în regiune. Autoritățile sunt facilitatori, nu sunt cei care trebuie să facă totul iar dacă în fiecare zi aduci ceva unei inițiative, faci ca acea inițiativă să crească.”
📍 Speaker: Cristobal Alonso, General Partner Start-up Wise Guys: “Peste 40 de orașe din Europa au unicorni. Dar nu lucrează niciodată împreună. Învățați cum să creșteți aici, nu trebuie să mergeți în Statele Unite pentru asta. Nu concurați cu alții pentru că întotdeauna veți fi prea mici să reușiți singuri. Creați o poveste în care să credeți. Încercați să construiți ceva. Și dacă nu știți ce, lucrați pentru cineva care construiește ceva”.
Speakeri în cadrul evenimentului, moderat de Vlad Andriescu, Redactor-șef start-up.ro, au mai fost: Alexandru Iovescu, Vicepreședinte CJ Timiș; Adrian Mariciuc, Director General Adjunct ADR Vest; Andrei Munteanu, Co-fondator Cowork Timișoara; Valentin Mureșan, Co-fondator ABQ Institute; Alexandra Petcu, Coordonatorul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic UVT; Silvia Fierascu, Fondator & Director FabLab; Silviu Vert, Conferențiar universitar UPT; Ciprian Man, Co-fondator Growceanu.