Acasă Actualitate Unii comercianţi din pieţe lasă mizerie în urma lor

Unii comercianţi din pieţe lasă mizerie în urma lor

DISTRIBUIȚI

În Piaţa Badea Cârţan se va schimba copertina
Vor să extindă Piaţa de Gros

Piata de gros„Cetăţeanul municipiului nostru merită când ajunge acasă să aibă alături de produsul achiziţionat şi calitate”, a fost concluzia dezbaterii desfăşurată vineri pe tematica pieţelor. Au participat la această dezbatere reprezentanţii pieţelor, ai SC Pieţe Sa, ai primăriei, diferite instituţii şi reprezentanţii consiliilor de cartier. În timpul acestei dezbateri au fost prezentate aspectele care lasă de dorit din pieţele timişorene şi soluţiile pentru ca acestea să fie combătute, dar şi aspecte pozitive.  Comercializarea produselor pe jos pe căile de acces spre piaţă, lădiţele din lemn lăsate în urmă de comercianţi şi mizeria care în general rămâne în urma celor care vând în pieţele timişene au fost unele dintre principalele subiecte ale dezbaterii.  În cursul anului 6 cântare au fost confiscate. Sancţiuni 11.500 de lei – Direcţia de Mediu, 13.900 lei– Poliţia Comunitară.  De asemenea, se va demara un studiu privind conţinutul de azotiţiii, azotaţi şi pesticide din produsele agroalimentare în pieţele de pe raza Timişoarei.

Fluturaş cu obligaţii
Sunt semnale că o mare parte din murături sunt preparate în garaje,  laptele stă în soare, cântare neverificate şi multe alte lucruri care trebuie îndreptate.. „Este foarte greu. Noi ca autorităţi putem face ceva pentru schimbare astfel încât lucrurile astea să nu poată scăpa de sub control. De când lucrez la Garda de Mediu am avut o colaborare pe comercializarea speciilor de plante şi animale. Aceste specii proveneau din spaţii incerte. A fost greu să confiscăm aceste exemplare”, a spus Marian Eperieş, comisar la Garda de Mediu. Mizeria lăsată în pieţe de comercianţii care-şi termină treaba şi uită să lase cât de cât curat în urma lor este însă în continuare o problemă. „Modul de a gestiona deşeurile. Degeaba există containere speciale. Aş sugera colegilor de la SC Pieţe şi Primăria Timişoara să încerce să facă un studiu în rândul producătorilor, comercianţilor, un fluturaş în momentul în care încheie contractul. Să ştie ce are de făcut în materie de salubrizare, protejare a mediului. Ce are de făcut cu deşeul, ce trebuie să lase în urmă când şi-a încheiat ziua de comerţ, ce specii poate să comercializeze. Este mai uşor pentru noi să luăm măsuri împotriva lui dacă ştie din start ce obligaţii are”, a mai spus Eperieş.

Bani, calitate şi extindere
Eperieş a mai menţionat că în  ceea ce priveşte pieţele din Timişoara, acestea sunt la 80 la sută din punct de vere al calităţii din ce ar trebui să fie. “Probabil pe la 70-75 la sută e calitatea pieţelor. În primul rând avem nevoie de bani, suntem conştienţi de acest lucru. Bani care sunt şi nu prea. Se vor face îmbunătăţiri ale pieţelor. În Piaţa de Gros sper că vom obţine bani pentru extindere pe euroregiune împreună cu Szegedul. E lipsă de spaţiu. Nu avem spaţii suficiente pentru comercializarea de legume şi fructe. În ceea ce priveşte salubritatea noi avem un grafic de spălare a pieţelor – o dată – de două ori pe săptămână se spală fiecare piaţă. E clar, trebuie să umblăm undeva la calitatea oamenilor care vând în pieţe”, spune Victor Ştefan, director SC Piete SA Timisoara.

Lucrări
În pieţe se vor face şi reparaţii în această perioadă. Unele se vor extinde. “La piaţa Badea Cârţan vreau să schimbăm practic copertina. Este expirată ca termen de valabilitate. Când această piaţă a fost făcută în 95-96 noi am avut o colaborare cu o firmă germană ce a făcut partea de pânze. Vrem să o înlocuim, să găsim o soluţie mult mai bună, avem probleme la ploaie. În Piaţa Doina copertina vrem să o facem în două ape”, a mai spus Victor Ştefan.

Comentarii

comentarii