Acasă Actualitate Unii elevi timişoreni trăiesc încă cu nostalgia comunismului

Unii elevi timişoreni trăiesc încă cu nostalgia comunismului

DISTRIBUIȚI

Plăci comemorative pentru toţi elevii căzuţi la revoluţie….
Revoluţionarii de la „Altar” au început, miercuri, promovarea revoluţiei de la Timişoara în şcolile timişorene. Pliante şi CD-uri despre comunism, teroare şi libertate au fost distribuite elevilor de la Liceul Pedagogic şi Grigore Moisil. Liderii revoluţionarilor au vorbit despre câştigarea libertăţii, dar au rămas consternaţi când mai mulţi elevi le-au explicat… de ce se trăia mai bine înainte de 1989. Pe 17 decembrie, iniţiativa „Altar” continuă prin montarea a opt plăci comemorative destinate elevilor timişoreni morţi, în urmă cu exact 20 de ani, pe 17 decembrie 1989.

Elevii spun lucruri trăsnite despre comunism

 „Elevii de azi cunosc unele aspecte ale revoluţiei, dar, incredibil, unii, deşi nu au prins vremurile de dinainte de 1989, au rămas nostalgici. Unii nu ştiu încă să preţuiască libertatea, cred însă că acest lucru se datorează în mare parte unor părinţi care, din poziţii sus-puse, au trăit mai bine înainte de revoluţie. Acum, copiii lor afirmă că pe vremea comuniştilor se trăia mai bine”, ne-a declarat Virgil Hosu, liderul Asociaţiei de Revoluţionari „Altar” din Timişoara. Elevii au pus zeci de întrebări despre revoluţie, despre armata care a tras în români şi despre epoca de tristă amintire. Unele dintre ele au rămas fără răspunsuri de aproape 20 de ani…

Plăci comemorative pentru foştii elevi

Joi, întâlnirile cu elevii timişoreni şi ora deschisă despre libertate continuă, de la ora 16, la Liceul Lenau din Timişoara. La Inspectoratul Şcolar, revoluţionarii au predat deja peste 6.000 de pliante şi 1.000 de CD-uri cu un film documentar despre tot ce a însemnat comunismul în estul Europei. „Sunt 40 de minute de film, pe care orice român ar trebui să-l vadă. Este o istorie neromanţată despre tot ce a distrus comunismul în estul Europei”, mai spune Virgil Hosu. Pe 17 decembrie, toţi cei 9 elevi timişoreni împuşcaţi în revoluţie vor avea plăci comemorative la şcolile unde au învăţat. La Timişoara, până acum, o singură placă comemorativă, la Colegiul „CD Loga”, amintea despre un elev ucis la revoluţie. Plăci asemănătoare vor fi acum montate la Generală 7, Colegiul Tehnic de Vest şi Grupul Şcolar „Tudor Tănăsescu” din Timişoara.

Comentarii

comentarii