Acasă Actualitate Unii plantează, alţii fură sau distrug

Unii plantează, alţii fură sau distrug

DISTRIBUIȚI

Cunoscută cândva ca „Oraş al florilor” şi renumită pentru procentul ridicat de verdeaţă şi numeroasele parcuri, Timişoara suferă acum la capitolul aer curat şi verdeaţă. Numărul maşinilor din oraş a explodat în ultimii ani, iar plantările nu au putut ţine pasul cu extinderea parcului auto. Anul acesta, însă, din bugetul local au fost alocate sume consistente pentru amenajarea, reamenajarea, întreţinerea zonelor verzi, precum şi pentru plantarea de material dendro-floricol, efectuate prin programul „Timişoara ecologică”.
Nu toţi timişorenii par să fie în ton cu intenţia de înverzire a oraşului, pentru că distrug sau fură plantele proaspăt sădite.
Au existat voci care spuneau că unii copaci plantaţi ar fi fost achiziţionaţi la preţuri suspect de mari şi ar fi ceva necurat la mijloc, însă necesitatea plantării de arbori în Timişoara nu poate fi pusă la îndoială.
Plantările au ca urmări, pe lângă cele pozitive, şi sporirea interesului unor nelegiuţi pentru plante.
„În data de 17 aprilie, de pe strada 1 Decembrie 1918, amenajată în primăvara anului 2008, au fost furate patru bucăţi de „Malus sp. Eley”.
Tot în această primăvară a fost distruse 29 de exemplare de Liriodendron tulipifera (Arborele lalea) de pe str. I.P. Hasdeu, materialul dendrologic fiind plantat în primăvara acestui an.
În zona centrală a oraşului, mai precis pe str. Acad. Al. Borza, lângă binecunoscutul Parc al Rozelor, au fost distruşi tutorii care ancorează şi protejează  arborii (Prunus serulata ”Kanzan”), plantaţi în toamna anului trecut”, spune viceprimarul Adrian Orza, profund dezamăgit de atitudinea celor care deteriorează spaţiile verzi.
Conform HCL nr. 371/2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara, distrugerea şi sustragerea materialului dendrofloricol, precum şi distrugerea mobilierului urban din spaţiile verzi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 lei RON şi 1.000 lei pentru persoanele fizice şi între 1.000 şi 2.500 lei pentru persoanele juridice.
„Chiar dacă suntem puşi în situaţia de a ne repeta, încă odată  facem apel la toţi cetăţenii Timişoarei de a lua atitudine civică şi de a colabora cu instituţiile abilitate în vederea depistării persoanelor cărora le lipseşte educaţia (ecologică) şi încalcă legea prin distrugerea mobilierului urban, a zonelor verzi şi a materialului dendrologic”, spune viceprimarul Adrian Orza.

Călcatul ierbii rămâne interzis

Faptul că în Timişoara este interzis călcatul ierbii naşte unele nemulţumiri, însă, acelaşi Adrian Orza explică de ce această decizie se menţine.
Acesta e de părere că atâta vreme cât există un mare procentaj de timişoreni care distrug sau murdăresc spaţiile verzi, obligându-i astfel pe poliţiştii comunitari să stea planton prin parcuri, nu se poate pune problema permisiunii de a te relaxa pe iarba din parcurile Timişoarei.
„Libertatea înseamnă şi responsabilitate”, spune Orza, opinând că dacă accesul pe spaţiile verzi ar fi permis, acestea s-ar umple de ambalaje, coji de seminţe, nefiind exclus ca, în scurt timp, lângă trandafirii din Parcul Rozelor sau pe lângă rondourile din Piaţa Operei să înceapă să sfârâie mititeii şi să curgă berile.

Comentarii

comentarii