Acasă Actualitate Unii polițiști fac abuzuri și dau amenzi pe nedrept în starea de...

Unii polițiști fac abuzuri și dau amenzi pe nedrept în starea de urgență. Ce trebuie să faceți în aceste cazuri?

DISTRIBUIȚI

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția că există multe cazuri când polițiștii și jandarmii au dat pe nedrept amenzi cetățenilor în această stare de urgență.

De aceea FACIAS a publicat un ghid cu pașii care trebuie respectați în formularea unei contestații. 

FACIAS îndeamnă la respectarea regulilor impuse de autorități. Cetățenii trebuie să fie prudenți și responsabili și să respecte mai mult ca oricând obligațiile legale. Pe de altă parte, odată cu instaurarea stării de urgență și a contravențiilor privind încălcarea dispozițiilor acesteia, tot mai multe persoane reclamă că au fost amendate pe nedrept.

Lipsa declarației printate, completarea incompletă sau pe un dispozitiv electronic fără a fi însoțită de semnătura olografă a persoanei sunt numai câteva dintre situațiile în care cetățenii spun că în mod nedrept au fost amendați pentru încălcarea regulilor stabilite prin Ordonanțele militare. 

În plus, prin ordonanța militară nr. 4 amenzile contravenționale au ajuns la un minim de 2000 de lei, ceea ce este aproape un întreg salariu minim pe economie, salariu pentru care mulți români muncesc o lună întreagă.

FACIAS a publicat pe site-ul său, www.facias.ro un ghid cu pașii care trebuie urmați pentru a contesta o amendă.

Este necesară depunerea (chiar și prin email) a unei contestații la judecătoria în raza căreia s-a săvârșit contravenția. Cei care doresc să depună o astfel de contestație au nevoie și de un martor care este dispus să se prezinte în instanță pentru a confirma cele susținute de reclamant.

Această contestație trebuie depusă în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal, alături de copii ale procesului verbal și actul de identitate, precum și de alte acte utile pentru a convinge judecătorul. De asemenea, este nevoie și de dovada plății taxei judiciare de timbru, în valoare de 20 de lei.

Cetățenii pot totodată să refuze semnarea procesului verbal de constatare a contravenției, refuz care va trebui consemnat de către agentul de poliție în procesul verbal dacă nu există un martor pentru a confirma aceste împrejurări. În acest caz, procesul verbal va fi trimis prin poștă într-un termen rezonabil. În caz contrar, dacă se depășește perioada de 2 luni până la comunicarea procesului verbal, executarea acestuia se prescrie.
 
Chiar dacă cetățenii doresc să conteste amenda, este indicat să achite această jumătate, sumă pe care o vor putea recupera dacă vor câștiga procesul.

Cei care doresc să achite amenda primită, trebuie să știe că pot achita doar 50% din suma amenzii aplicate. Noua ordonanță prevede plata a 50% din suma amenzii primite, nu din minimul amenzii prevăzut de lege -mai atenționează FACIAS.

Comentarii

comentarii