Acasă Actualitate Universitatea de Vest din Timişoara aşteaptă 11.500 de studenţi în anul şcolar...

Universitatea de Vest din Timişoara aşteaptă 11.500 de studenţi în anul şcolar ce vine

DISTRIBUIȚI

O parte din studenţii de la UVT vor putea studia un semestru în alte judeţe
Univ de VEST timisoaraUniversitatea de Vest din Timişoara (UVT) aşteaptă în rândurile sale aproximativ 11.500 de de viitori studenţi în anul universitar ce va începe. Nu numai studenţi de anul I, dar şi masteranzi şi doctoranzi. “Universitatea noastră realizează toate cele trei cicluri de învăţământ, incluzând în rândul său 11 facultăţi cu peste o sută de specializări. 120 de programe de masterat şi opt şcoli doctorale”, spune rectorul Universităţii de Vest Timişoara, prof. univ. dr. Ioan Talpoş. În total cu finanţare de la bugetul de stat sunt 3.263 de locuri în concurs. La Universitatea de Vest sunt şi specializări noi ce apar pentru prima dată în programă cum ar fi fizică medicală.

Locuri speciale la admitere pentru absolvenţii de etnie romă
Locuri speciale la admitere vor fi şi pentru cei de etnie romă dar şi pentru cei proveniţi din alte ţări vecine României. “Avem locuri speciale la admitere pentru absolvenţii de etnie romă – numărul locurilor finanţate de la bugetul de stat pentru această etnie este egal cu 25.
Avem locuri pentru cetăţeni din Republica Moldova care au terminat liceul în România şi pentru ţări învecinate. Aici intră şi cetăţeni români cu domiciliul în străinătate. Sunt locuri cu finanţare de la bugetul de stat, majoritatea fiind şi cu bursă”, spune Ioan Talpoş. Li se va asigura cazare în căminele studenţeşti în condiţiile în care capacitatea de cazare a universităţii este sub nivelul cererilor, adică la la 53-54 la sută.

Toleranţă zero la copiat!
“Dacă vom înmatricula 11.500 de studenţi, masteranzi, doctoranzi în anul I rămânem în continuare cea mai mare universitate din vestul României ca număr de studenţi. Acum avem circa 25.000 – înmatriculările pe care noi le-am realizat la începutul anului.
Între timp am mai exmatriculat dintre ei, în special din anul I întrucât toleranţa noastră la încercările de fraudare a examenelor este zero. Am procedat la exmatricularea cu celeritate a celora care au fost prinşi copiind. Am fost necruţător”, mai spune Talpoş.  3.150 de lei este finanţarea de bază pentru un student. Este vorba de coeficient 1, dar sunt şi studenţi cu coeficient mai mare, de coeficient 5 – 15.750 de lei un atsfel de student – la actorie. Finanţarea asigură circa 80 la sută din costuri. “Multe facultăţi sunt în deficit. Problemele învăţământului superior sunt probleme de subfinanţare – se datorează proliferării universităţilor. Numărul de universităţi este prea mare.
Faptul că s-au înfiinţat atâtea universităţi noi, s-au înfiinţat cu prea mare uşurinţă. Noi ţinem foarte mult la calitate”, spune Talpoş.

Un semestru la o universitate din Consorţiu
Pe lângă toate acestea, Universitatea de Vest din Timişoara face parte din “Consorţoiul Universitaria” alături de Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Printre acţiunile acestui consorţiu se numără şi mobilitatea studenţilor. Mai exact, universităţile din Consorţiu au stabilit un sistem al mobilităţi studenţeşti. Adică, studenţii vor avea posibilitatea de a studia un semestru la o altă universitate din Consorţiu, “Vom începe cu studenţi bursieri, mergem cu finanţarea de la universitatea de la care pleacă.
Durata mobilităţii va fi de un semestru. Va trebui să îi cazăm aici. În această perioadă fiecare facultate va selecţiona studenţii, astfel încât din toamnă sistemul să devină operaţional. Se împart la patru universităţi – am vrea să trimitem studenţi care au toate creditele, care au promovat. Trimitem studenţi din anul 2 şi 3, nu din anul I”, spune Ioan Talpoş. Fiecare facultate din Universitatea de Vest îşi va selecta studenţii pe care decide să îi trimită. Iar cum la Universitatea de Vest există peste o sută de specializări, de la Timişoara vor pleca în jur de 200 de studenţi din anii 2 şi 3 pentru a studia în alte judeţe pentru un semestru, la universităţile din Consorţiu.

Comentarii

comentarii