Acasă Cultura Universitatea de Vest din Timișoara deschide o expoziție dedicată poetului și disidentului...

Universitatea de Vest din Timișoara deschide o expoziție dedicată poetului și disidentului bănățean Ion Monoran

DISTRIBUIȚI

Prin proiectele și evenimentele realizate, Universitatea de Vest din Timișoara își asumă postura de epicentru al generării și promovării de inițiative și proiecte culturale, în perspectiva anului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

Sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”, comunitatea academică din UVT susține conferințe, spectacole, dezbateri, lansări de carte și proiecții de film, producții multimedia și programe de artă și creație contemporană, promovate în Timișoara și în plan internațional.

În această serie, miercuri, 22 decembrie 2021, începând cu ora 12:00, va avea loc deschiderea unei expoziții documentare dedicată poetului și disidentului timișorean Ion Monoran (1953-1993). În cadrul evenimentului vor avea intervenții scriitorul Viorel Marineasa și universitarul Marcel Tolcea.

Nume de referință al generației optzeciste, Ion Monoran a fost membru activ al cenaclului literar „Pavel Dan” al Casei de Cultură a Studenților din Timișoara și fondator al cotidianului Timișoara și al Societății Timișoara, totodată participant, ca lider, la Revoluția din Decembrie 1989. A debutat în literatură în 1976, cu versuri, în revista „Forum studențesc” și a colaborat mai apoi, regulat, la reviste precum „Orizont”, „Amfiteatru”, „Echinox”, „Luceafărul”.

Expoziția, realizată la inițiativa publicistului Marcel Tolcea, este gândită ca un tribut adus poetului bănățean, un simbol pentru începuturile revoluției din 1989, și aduce în atenția publicului articole din presă, manuscrise și fotografii ale poetului din colecția Oanei Monoran, fiica revoluționarului. În cadrul evenimentului vor avea intervenții scriitorul Viorel Marineasa și universitarul Marcel Tolcea.

Expoziția va putea fi vizitată până în 28 februarie 2022, în holul din fața Aulei Magna, iar accesul va avea loc conform normelor sanitare în vigoare (green pass).

 

Comentarii

comentarii