Acasă Actualitate Universitatea de Vest din Timișoara este nominalizată în clasamentul internațional Webometrics, ediția ianuarie...

Universitatea de Vest din Timișoara este nominalizată în clasamentul internațional Webometrics, ediția ianuarie 2022

DISTRIBUIȚI

Potrivit celei mai recente ierarhizări realizate de Webometrics (ianuarie 2022), UVT se plasează pe locul 5 dintr-un total de 98 de instituţii de învăţământ superior ierarhizate din România, ocupând în același timp poziția 526 la nivel european, respectiv  poziția 1334 la nivel mondial.

Ranking-ul Webometrics are la bază date de tip „open sources” de încredere şi se bazează pe următorii 3 indicatori:

Vizibilitate (50%) – include numărul de rețele externe care sunt conectate către paginile web ale instituției.

Transparență (10%) – include numărul de citări ale autorilor de top utilizând informaţiile din profilurile instituționale Google Scholar Citations.

Excelență (40%) – informațiile sunt colectate din Scopus (Scimago) şi reprezintă cele mai citate lucrări (primele 10%) din domeniile de referinţă pentru ultimii 5 ani anteriori evaluării.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Evoluția universităților în plan internațional, în ultimii ani, a însemnat interconectarea în timp real a rețelelor de date și a centrelor de cercetare academică. UVT s-a înscris în această tendință, atât ca universitate românească ce se află în prima linie a internaționalizării, dar și ca membră a rețelei europene UNITA, în cadrul căreia legăturile academice paneuropene realizate prin vizibilitatea bazelor de date web se constituie într-un factor major al dezvoltării, în beneficiul studenților și cercetătorilor. Această abordare inovatoare este confirmată și prin plasarea Universității de Vest din Timișoara în clasamentul internațional „Webometrics 2022”, un nou rezultat semnificativ al comunității noastre academice.”

Ranking-ul Webometrics este publicat de două ori pe an – datele sunt colectate în primele săptămâni din ianuarie şi iulie, pentru a fi publice la sfârșitul acestor luni – şi acoperă mai mult de 31.000 instituții de învățământ superior la nivel mondial. Ranking-ul are ca scop motivarea instituţiilor şi cercetătorilor pentru a avea o prezenţă web care să reflecte cu precizie activitățile lor.

Constituit în 2004 de către Cybermetrics Lab (Spanish National Research Council, CSIC) din Spania, Webometrics este un sistem de clasificare pentru universităţile din întreaga lume, fiind bazat pe indicatori care iau în calcul atât volumul conținutului web (numărul de pagini web şi fişiere), cât şi vizibilitatea şi impactul acestor publicaţii web în funcție de numărul de interlink-uri externe (citări ale site-ului). Pentru informaţii suplimentare consultaţi: https://webometrics.info/en/Europe/Romania

 

Comentarii

comentarii